Sociaal-democraat Lipponen smeedt nieuwe Finse regering

HELSINKI, 13 APRIL. Vijf politieke partijen in Finland hebben gisteren hun deelname toegezegd aan een coalitieregering onder aanvoering van de sociaal-democraat Paavo Lipponen. Het nieuwe kabinet kan rekenen op een ruime meerderheid in het Finse parlement.

De nieuwe regering, in de Finse pers 'regenboog-coalitie' gedoopt, bestaat uit sociaal-democraten, conservatieven, groenen, vertegenwoordigers van kleine linkse partijen en leden van de Zweedse Volkspartij. Het is de eerste keer dat een groene partij in Europa regeringsverantwoordelijkheid krijgt.

“Dit is een historische regering voor Finland”, aldus de toekomstige premier Lipponen. “Het is een goed uitgangspunt voor hervorming van de economie.”

De leiders van de vijf partijen hadden eerder al overeenstemming bereikt over bezuinigingen op de sociale voorzieningen met een omvang van 20 miljard Finse mark, ruim 6,9 miljard gulden. De bezuinigingen zullen vooral pensioengerechtigden, boeren, studenten en werklozen treffen.

Tijdens de parlementsverkiezingen, drie weken geleden, verloor het centrum-rechtse kabinet van premier Esko Aho de meerderheid. De regering-Aho werd zo gestraft voor vier jaar bezuinigingen. In de Finse pers vroegen commentatoren zich dan ook af of de brede coalitie van Lipponen wel zal slagen waar het kabinet van Aho faalde. Vlak voordat de coalitiebesprekingen gisteren werden afgerond dreigden de Groenen en de Linkse Coalitie hun steun aan de bezuinigingsoperatie alsnog terug te trekken. Lipponen daarover: “We hebben compromissen gesloten, maar ik ben ervan overtuigd dat we nu een goede basis voor samenwerking hebben.”

Met de bezuinigingen wil Lipponen voorkomen dat de Finse staatsschuld verder zal groeien. Dat is noodzakelijk wil Finland, begin dit jaar toegetreden tot de Europese Unie, tijdig voldoen aan de criteria die het Verdrag van Maastricht stelt aan de overheidsfinanciën van lidstaten die straks willen deelnemen aan de Europese Monetaire Unie. (AP)