Salomé

Lou Andreas Salomé, die van 1861 tot 1937 leefde, was een voor haar tijd zeer geëmancipeerde, zelfstandige vrouw, met een rijk liefdesleven. Ze onderhield vriendschapsbanden met Rilke en Freud en Friedrich Nietzsche was een van haar minnaars. Hij kende haar 'de scherpzinnigheid van een arend en de moed van een leeuw' toe en noemde haar desalniettemin 'zeer vrouwelijk'. Een dame kortom op wie veel huidige zaken- en carrièrevrouwen best een beetje willen lijken. Vandaar dat een aantal van hen, voornamelijk verbonden door hun liefde voor een goede sigaar, haar naam koos toen zij het Amsterdams Vrouwen Sigaren-Genootschap oprichtten, volgende week vijf jaar geleden.

De leden van 'Salomé', inmiddels 25 in getal, komen elke maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, zowel zakelijk als privé. Tijdens een van die bijeenkomsten ontstond het idee om een eigen sigarenmerk te ontwikkelen. Ze vonden een fabrikant, de EBAS-group, bereid met hen mee te denken. En zo ontstond, na maanden vergaderen en verschillende proeverijen, de Salomé sigaar, met een heel eigen aroma (kruidig), formaat, verpakking en design. De Salomé is nu een half jaar op de markt, in drie modellen: de Corona, de Panatella en de Cigarillo. Voorzitter Mienke Schaberg is blij aan de vooravond van het eerste lustrum te kunnen melden dat het goed gaat met Salomé. En ook Marcel Verhoeven, product manager van Ebas, is tevreden. “Voor ons is het een niche in de markt, een marktleider zal het nooit worden. We hebben er nu enkele honderdduizenden van verkocht en dat is voor zo'n eigenzinnig concept niet slecht.” Schaberg wijt het relatieve succes aan een gunstige trend voor sigaren in deze tijd van anti-rookcampanges. “Een beetje elegante sigaar, uit een opvallend doosje, dat geeft status. Met zo iets kun je je als roker onderscheiden van de massa, en dat schijnen velen te willen.”

De Salomé sigaren zijn verkrijgbaar bij circa 400 sigarenspeciaalzaken. Inl EBAS-Group 040-504604.

    • Ite Rümke