Pronk: Rwanda helpen bij bouw gevangenissen

DEN HAAG, 13 APRIL. Nederland gaat de hulp aan Rwanda uitbreiden. Rwanda wordt geholpen via steun aan het justitieel apparaat en bij de bouw van gevangenissen. Dat verklaarde minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) gisteravond bij zijn terugkeer van een rondreis door Rwanda, Burundi en Tanzania. Hoeveel geld er extra moet worden uitgetrokken, wordt volgende week bepaald, aldus de bewindsman.

Pronk beklemtoonde op een persbriefing die ook werd bijgewoond door minister Van Mierlo (buitenlandse zaken), dat de berechting van de verdachten van de volkerenmoord in Rwanda niet langer op zich kan laten wachten. De internationale gemeenschap schat de situatie in Rwanda volgens Pronk te lichtvaardig in.

De Verenigde Naties leggen te veel nadruk op verzoening tussen de Tutsi's en de Hutu's, terwijl het berechten van de plegers van de volkerenmoord veel belangrijker is, zo stelt de bewindsman. Bij de massaslachtingen van een jaar geleden zijn naar schatting tegen de miljoen Tutsi's om het leven gebracht.

Om een nieuw bloedbad uit wraak te voorkomen is een snelle justitiële afhandeling noodzakelijk. Het probleem is volgens Pronk dat slechts tien procent van het oorspronkelijke justitiële apparaat resteert in Rwanda. “Velen zijn gevlucht, anderen zijn vermoord of hebben gemoord”, aldus Pronk. Bovendien zijn er te weinig cellen om de tienduizenden verdachten op te sluiten.

Volgens Pronk bevinden de werkelijke schuldigen van de volkerenmoord zich buiten Rwanda. De minister heeft in de Rwandese hoofdstad Kigali vernomen dat er een lijst bestaat van 400 “aanstichters”, die echter gevlucht zijn naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi of naar West-Europa. Pronk onderstreepte dat het Rwanda-tribunaal van de VN snel met zijn eerste processen tegen deze aanstichters moet beginnen. Onder leiding van de Zuidafrikaanse rechter Goldstone zit het tribunaal nog steeds in de voorbereidende fase.