President accepteert nieuwe Estse regering

TALLINN, 13 APRIL. President Lennart Meri van Estland heeft gisteren zijn goedkeuring gehecht aan de nieuwe regering van premier Tiit Vähi. De ministers worden volgende week beëdigd. Vorige week al had Vähi het vertrouwen van het parlement gekregen.

Vähi, die in 1992 al eens enige tijd premier is geweest, is de leider van de KMÜ (Coalitiepartij/Boerenunie) die bij de parlementsverkiezingen van maart een overwinning boekte en de grootste partij werd. Hij is een coalitie aangegaan met de Centrumpartij van een andere oud-premier, Edgar Savisaar. De Centrumpartij is de derde partij van Estland. In de nieuwe regering heeft de KMÜ tien en de Centrumpartij vijf ministersposten toebedeeld gekregen. De vorige regeringspartij, Vaderland, leed bij de verkiezingen van maart een zware nederlaag en zit nu in de oppositie.

In de nieuwe regering is Savisaar vice-premier en minister van binnenlandse zaken. De post van buitenlandse zaken is naar de Estse ambassadeur in Londen, Riivo Sinijärv, gegaan. Een andere kandidaat voor die functie, Endel Lippmaa, is minister van Europese zaken geworden, een nieuwgeschapen functie, die volgens waarnemers het belang onderstreept dat de regering hecht aan de integratie in Europa. (Reuter)