ParkOpera opent met Händels Serse

Voorstelling: Serse van G.F. Händel door Operaklas Sweelinck Conservatorium (in wisselende bezetting) en Orchestre de Montauban o.l.v. Jean-Marc Andrieu. Regie: Wolfgang Kersten. Gezien: 12/4 ParkOpera, G. Brandtstraat, Amsterdam. Herhalingen: t/m 15/4. Res.: 6897724 (12-15 uur) of AUB Ticketshop.

De ParkOpera in de voormalige Parkkerk aan het Amsterdamse Vondelpark werd gisteravond officieus geopend met de eerste van een serie voorstellingen van Händels opera Serse door de Operaklas van het Sweelinck Conservatorium. Het decor voor deze opera over de Perzische koning Xerxes bestaat uit steigers en Perzische tapijten. De symboliek verwijst tegelijkertijd naar de voorstelling en naar dit toekomstige nieuwe theater voor kleinschalige opera, een initiatief van de stichting Opera Mundi van Floris Guntenaar.

De vijf miljoen gulden kostende verbouwing van de Parkkerk zal, naar wordt gehoopt, deze zomer beginnen, als met medewerking van het Amsterdams Monumenten Fonds en sponsors de financiën rond zijn. Voor het eerst heeft Amsterdam dan een kleine operazaal, een voorziening die werd wegbezuinigd uit de plannen voor het Muziektheater.

De Parkkerk, een fraaie, gesegmenteerde, koepelvormige ruimte die reeds bij de bouw was voorzien van een enorm balkon langs drie van de vier muren, leent zich daar uitstekend voor. De te lange nagalm en ongewenste reflecties bleken gisteravond al met kleine middelen te kunnen worden beteugeld.

De voorstelling van Serse (1738) is in het steiger-decor met belichting als enige theatertechniek niet veel meer dan het skelet van een complete operaproduktie. Het stuk met vele, maar tenslotte goed aflopende verwikkelingen, is 'om dramaturgische redenen' gecoupeerd tot een uur en veertig minuten, wat voor Händel wellicht een wereldrecord in beknoptheid oplevert. De titelrol wordt vertolkt door de al eerder aan het Sweelinck Conservatorium afgestudeerde Bernard Loonen, die in het Largo Frondi tenere ... Ombra mai fu (befaamd in de vertolkingen van Kathleen Ferrier en Luigi Alva) maar ook verderop weinig indruk wist te maken.

Om Loonen heen staan wisselende bezettingen en de cast van gisteravond (Maartje de Lint, Cécile van de Sant, Nicole Wijnen, Renée Harp, Samuel Zünd en Roy ter Haar) maakte wat betreft présence, volume en stilistische vocale kwaliteiten veel meer indruk. De voorstelling wordt begeleid door het 'authentieke' orkest van het Conservatorium van Montauban onder leiding van Jean-Marc Andrieu, die zelf studeerde aan het Sweelinck Conservatorium en al dirigerend ook speelt op de blokfluit.

    • Kasper Jansen