Oud-actrice Lida Lobo Polak overleden

AMSTERDAM, 13 APRIL. De oud-journaliste en voormalig actrice Lida Lobo Polak is in de nacht van woensdag op donderdag op hoge leeftijd na een kort ziekbed in haar woonplaats Amsterdam overleden.

Lida Polak, die nimmer wilde zeggen wat haar leeftijd was, werd begin deze eeuw geboren. Al op jonge leeftijd greep ze naar de pen en trad ze in de voetsporen van haar vader, de journalist en latere Amsterdamse wethouder Polak. Al op haar 16de werkte ze voor kranten. Ze studeerde een paar jaar aan de Universiteit van Amsterdam, maar de verlokking van de toneelschool won het van de Alma Mater.

Na haar eindexamen kon ze haar toneelaspiraties vooralsnog niet in de praktijk brengen: “Het was oorlog en het theaterleven lag vrijwel plat. Ik hoefde zelf niet onder te duiken en ook geen ster te dragen omdat ik half-joods ben”, zei ze in 1980 in een interview. Na de oorlog werkte Lida Polak voor Het Vrije Volk als rechtbankverslaggeefster. Ze haalde over die tijd graag herinneringen op. Naast haar werk voor de krant stond ze op het toneel. Haar eerste rol bij het grote toneel speelde ze half jaren zestig onder regie van Ton Lutz. Hij was met haar in contact gekomen via de schilder Herman Gordijn die portretten van haar schilderde.

Ze werkte ook voor de radio waar ze onder meer de ballades van Brecht vertolkte. Op de televisie trad ze onder meer op in shows van Rob Touber. Tot op hoge leeftijd was Lida Polak aanwezig waar het gezellig was. Voor haar was dat vooral de Amsterdamse sociëteit De Kring, waar ze reeds op 13-jarige leeftijd haar eerste schreden zette.