Onbeschaamde opluchting na uiterste concentratie

Een gedroomd debuut, Ned.1, 23.18u.

Lawrence Renes (25) maakte op 22 maart niet alleen een gedroomd debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest als vervanger van de zieke Riccardo Chailly, de voorbereidingen en het concert werden ook nog vastgelegd voor de tv. De Avro stond klaar met camera's om beelden te maken voor een portret van Chailly en schakelde moeiteloos over op Renes. Vanavond wordt de reportage over de ene repetitie die Renes kreeg uitgezonden, in het volgende seizoen volgt de opname van het zeer succesvol verlopen concert met het Concert voor orkest van Bartók en Ein Heldenleben van Richard Strauss.

Aan het begin van Een gedroomd debuut blijkt de voortdurend kuchende Chailly inderdaad op maandag zwaar ziek, terwijl hij in het weekeinde met het orkest twee keer zou moeten optreden in Wenen, gevolgd door negen concerten in Londen, de Verenigde Staten en Canada. We zien dat artistiek directeur Jan Zekveld de repetitie op dinsdag laat vervallen en vervolgens Lawrence Renes, die Ein Heldenleben goed kent maar het stuk van Bartók nog nooit in het openbaar had uitgevoerd, engageert als vervanger van Chailly.

De jonge Renes blijkt in de reportage even ontwapenend enthousiast over deze unieke kans als verstandig en ter zake bij de repetitie. Hij maakte er inderdaad het beste van en de beelden tonen zijn flair daarin. Onbeschrijflijk is zijn reactie na afloop van de lastige Bartók: uiterste concentratie loopt uit op onbeschaamd openlijke opluchting.

    • Kasper Jansen