Offensief van verzet in Tadzjikistan

DOESJANBE, 13 APRIL. Langs de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan zijn troepen van het GOS er nog niet in geslaagd een eind te maken aan een offensief van islamitische rebellen, die vanuit Afghanistan infiltreren en die deze week 35 grenswachten van de GOS-strijdmacht (uit Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Oezbekistan) hebben gedood.

Bij de gevechten zijn ongeveer tweehonderd rebellen om het leven gekomen. President Rachmonov van Tadzjikistan heeft zijn Russische ambtgenoot Jeltsin gevraagd de VN om actie te vragen. Jeltsin vroeg gisteren Afghanistan de Tadzjiekse rebellen niet langer te steunen. Russische gevechtshelikopters hebben de afgelopen dagen volgens Afghanistan raketaanvallen uitgevoerd op Afghaanse dorpen langs de grens.

De gevechten zijn de bloedigste sinds de burgeroorlog in 1992, die eindigde met een overwinning van de communist Rachmonov maar die geen vrede bracht: sindsdien woedt een guerrilla. In september werd een bestand van kracht, dat later deze maand afloopt en waarvan in de praktijk weinig over is. Het Russische parlement riep de strijdende partijen gisteren op te praten over een nieuw bestand. Een VN-gezant probeert het gesprek op gang te brengen. (AP)