Nedlloyd hoger; optimisme over boekjaar 1995

AMSTERDAM, 13 APRIL. Op de Amsterdamse beurs zijn de cijfers van Nedlloyd vanmorgen goed ontvangen. Tegen het middaguur noteerde het transportfonds 46,90 gulden, een koerswinst van 3 gulden. De beursgraadmeter, de AEX, stond op 405,84 punten, 0,90 punt hoger.

AMSTERDAM “Het Paasreces is eigenlijk al begonnen”, constateerde een handelaar. “Op Nedlloyd na kun je voor de rest van de fondsen bijna de prijzen van gistermiddag invullen.”

De beursgraadmeter ondervond vanmorgen steun van de obligatiemarkt waar de tienjarige lening 15 cent winst pakte en de dertigjarige 4 dubbeltjes.

De handel in Nedlloyd was levendig en opwaarts omdat het transportconcern vanmorgen voor het lopende boekjaar bekendmaakte dat zelfs bij een gemiddelde dollarkoers van 1,55 à 1,60 gulden de jaarwinst van 1994 zal worden geëvenaard. “Dat is een optimistische verwachting”, aldus de handelaar. “Die door beleggers wordt beloond”.

De handel in de aandelen Vereenigde Glasfabrieken werd vanmorgen stilgelegd tot dinsdag 18 april, volgens de commissaris van de notering, “in verband met een te verwachten bericht”. Beurskringen gaan ervan uit, dat de groot-aandeelhouder van Vereenigde Glas, het Franse voedingsmiddelenconcern BSN, van plan is een bod te doen op het restant van de aandelen. “Voor een gewoon berichtje leg je de notering niet zo lang stil”, aldus een handelaar. BSN bezit 84 procent van Vereenigde Glas. De laatste gedane koers is 562.

Op de Europese wisselmarkten noteerde vanmorgen de dollar lager. In Amsterdam stond de koers rondom het middaguur op 1,5676 gulden, tegenover 1,5730 aan het eind van de handel gisteren. De koers was eerder op de dag op de valutamarkten in het Verre Oosten al weggezakt.

Met het lange weekeinde voor de deur houden de dollarhandelaren in Europa zich kalm.

Het pond sterling wist een kleine koerswinst te bereiken. Vanmorgen werd 2,5015 gulden genoteerd, gisteren bij het scheiden van de markt was dat 2,4965 gulden. De overige munteenheden waren overwegend licht hoger.

NEW YORK Het aandeel Chrysler heeft op de effectenbeurs van New York gisteren een fikse koerswinst geboekt. De stukken van het autoconcern schoten in de loop van de handel 9,375 dollar omhoog tot 48,625 dollar, als reactie op het bod van 55 dollar dat de Amerikaanse zakenman Kirk Kerkorian eerder op de dag uitbracht.

Handelaren verwachten dat het bod beleggers weer attent maakt op fondsen die voor overnemingen in aanmerking komen, wat de Dow Jones-index zal doen stijgen. Gisteren sloot de toonaangevende beursgraadmeter, na een toch wat aarzelend begin, uiteindelijk op 4197,81 punten. Dat komt neer op een stijging van 10,73 punten. Ook de licht vriendelijke stemming op de obligatiemarkt steunde de koersontwikkelingen op Wall Street.

Op de wisselmarkt van New York onderging de dollar een minieme koersdaling. De Amerikaanse munteenheid noteerde tegen het eind van de handel 1,5670, vergeleken met 1,5695 de voorgaande dag. In Amsterdam stond de dollar aan het eind van de middag op 1,5730.

TOKIO De Japanse effectenbeurs was vandaag weinig te beleven. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging bij lage omzetten met 93,87 punten omhoog naar 16.438,79. Net als in de valutahandel in dollars wordt hier gewacht op de maatregelen die Japan vrijdag bekendmaakt.