Kors van Bennekom

Hoe Foto Op Verhaal Komt is de wat cryptische titel van een verkoop-tentoonstelling van fotograaf Kors van Bennekom bij boekhandel Scheltema Holkema Vermeulen. Van Bennekom (1933) fotografeerde vijfentwintig jaar voor de Uitkrant, waarvoor hij theaterfoto's maakte (in 1993 gebundeld in Twee planken en een Hartstocht). Bekendheid geniet hij ook door zijn boek De familie Van Bennekom (1990), met foto's van zijn eigen gezinsleven vanaf de jaren vijftig.

De tentoonstelling bevat straatbeelden uit de jaren vijftig en zestig: ginnegappende vrouwen in de marge van een demonstratie, de intocht van Sinterklaas, het jongetje dat een brood koopt voor zijn moeder. Vaak gaat het om serietjes, waarin je ziet hoe de fotograaf om zijn onderwerp heendraait voor het allemaal naar zijn zin is. Alle foto's zijn vintage prints (afgedrukt in de periode dat ook de foto werd gemaakt, prijzen vanaf 500 gulden).

De foto's zijn tevens opgenomen in het boekje Hoe Foto Op Verhaal Komt (ƒ11,50) voorzien van teksten van Van Bennekoms dochter Josephine.

T/m 30 april in Boekhandel Scheltema Holkema Vermeulen, Koningsplein 20, Amsterdam.

    • Eddie Marsman