Kinderagenda

Het Reispaleis

Reizen naar Indonesië, Suriname en de Antillen: je krijgt een kaartje en doet net alsof je een kind uit een van die landen bent en naar Rotterdam verhuist en je dierbare spulletjes meeneemt. Tijdens de reis vertel je bijvoorbeeld over je familie, de school, wat je eet, hoe het daar ruikt, de spelletjes die je speelt en de liedjes die je daar zingt. Zo kom je veel over je leeftijdsgenootjes in andere delen van de wereld te weten. Het Reispaleis, Museum voor Volkenkunde Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam. za, 10-17u, zo 11-17u en wo 13-17u. Inl 010-4112201.

Droomtijdwezens

De Droomtijdwezens hebben orde in de warboel gebracht; ze hebben de sterren aan de hemel geplaatst, de bomen op een rij gezet, geulen gemaakt voor rivieren en ze stenen achtergelaten. Allemaal herkenningspunten voor de mensen. Dat zeggen de Aboriginals, de eerste bewoners van Australië. Het Kindermuseum in Amsterdam is speciaal voor de tentoonstelling over de mensen van de Wilde Honing, een groep Aboriginals in het noorden van Australië tot een landschap omgebouwd. Door middel van gezangen, dansen en schilderijen die met natuurlijke verf op boombast zijn gemaakt wordt over een van de oudste volken op aarde verteld. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. T/m april 1997, Tropenmuseum, Linneausstraat 2, Amsterdam. Inl 020-5688233. Toegangsprijs kinderen ƒ 5,-, volwassenen ƒ 10,-

Leesplankje

Aap, noot, mies, wim, jet..... zo leerden kinderen vanaf het begin van deze eeuw lezen van een leesplankje, met de bekende tekeningen van Cornelis Jetses. Maar er zijn ook heel veel andere leesplankjes gemaakt voor katholieke of joodse scholen of voor kinderen in Nederlands-Indië. Op de tentoonstelling 'Lezen van een plankje' kan je de geschiedenis van het leesonderwijs zien van de eerste plankjes (het spellen van letter voor letter) tot hoe je nu op school leert lezen. T/m 3 sept. Nationaal Schoolmuseum, Nieuwemarkt 1a, Rotterdam, di-za 10-17u, zo 13-17u. Inl 010-4045425.

Achter de schermen

Iedere dag is er veel werk te doen in een dierenpark. Alle beesten moet hun eten en drinken op tijd krijgen en ook hun verblijven moeten worden schoongemaakt en daar komt heel wat bij kijken, Hoe krijgt bijvoorbeeld een leeuw of chimpansee zijn voedsel en hoe wordt het klaargemaakt? Als je eens een kijkje achter de schermen van een dierenpark wil nemen en ook nog een olifantendemonstratie wil zien dan kan dat in dierenpark Amersfoort, iedere zondag om 10.00 uur met daarna een brunch in het restaurant De Olifant. Dierenpark Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 224, Amersfoort. Toegangsprijs met brunch: ƒ 37,- voor kinderen van 2/9 jaar en ƒ44,50 voor oudere kinderen en volwassenen. Inl 033-616658.

Paaspuzzeltocht

In het von Gimborn arboretum kan je op 2de paasdag meedoen aan een puzzeltocht langs bomen en struiken. Je moet niet alleen je ogen gebruiken, maar ook je handen en je neus: bloemen ruiken, maar bladeren hebben soms ook een aparte geur. En zo is een berkestam bijvoorbeeld bijna glad en zijn de stammen van de meeste naaldbomen erg ruw. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Tweede Paasdag, von Gimborn arboretum, Vossesteinsesteeg 8, Doorn. Tuin open van 10-16u. Kinderen tot 12 jaar gratis, ouderen kinderen en volwassenen ƒ2,-. Inl 030-537787.

Mondriaan

Kinderen tot 14 jaar kunnen vanaf 14 t/m 30 april gratis naar de tentoonstelling 'Piet Mondriaan: 1872-1944' in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. (Per betalende volwassene maximaal twee kinderen). Di-za 9-21u, zo en ma 9-18u. Inl 070-3381121.

Spelen op de Brink

Spelen met een tol, fietsen op een Hoge-Bi (een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel), lopen op stelten of racen met een Vliegende Hollander (de voorloper van de skelter). Onze grootouders herinneren het zich nog wel, maar kinderen van nu kennen dit speelgoed alleen maar uit een museum. Op de Brink in Deventer kan je bij het Speelgoeduitleenpunt gratis, in ruil voor een onderpand (dus een jasje, een rugzak of een horloge), al dit speelgoed lenen en mee spelen. Voor kinderen van 5 tot 13 jaar. Iedere wo van 13u30-17u en zo 14-17u. en tijdens de schoolvakanties di en do 13u30-17u. Inl 05700-93784.

Modeltreinbouw

Bijzondere treinen (schaal 1:10 en 1:40) in het expositiegebouw van Madurodam. Ook is de koninklijke modelspoorbaan te zien met de eerste stoomlocomotief 'De Arend', deze modelspoorbaan kreeg prinses Beatrix in 1939 cadeau toen ze twee jaar werd. T/m 3 sept. Madurodam, Haringkade 175, Den Haag. Dag. 9-19u. Inl 070-3553900.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker