Israel sluit Gazastrook tijdelijk af

TEL AVIV, 13 APRIL. Israel heeft met het oog op het morgen te beginnen joodse paasfeest opvallend scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. Volgens radio Israel zijn deze maatregelen - onder andere volledige afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook tot zondag - getroffen in verband met inlichtingen over voorgenomen Palestijnse aanslagen.

De Israelische veiligheidsdiensten zouden over informatie beschikken dat spectaculaire terroristische acties door de Islamitische Jihad en Hamas zijn gepland in het district Tel Aviv in het bijzonder. De politie is daarom vanaf vandaag in staat van hoogste paraatheid gebracht. In samenwerking met het leger wordt langs de kust gepatrouilleerd en zijn de veiligheidsmaatregelen bij grote winkelcentra, markten en synagoges verscherpt.

Over de radio wordt regelmatig een beroep op de Israeliërs gedaan om “ogen en oren wijd open te houden” en bij iedere verdachte gebeurtenis de politie onmiddellijk te bellen. Vakantiegangers in Israel worden zelfs door de politie opgeroepen tijdens hun wandelingen langs de kust en in de bossen draagbare telefoons mee te nemen om snel veiligheidsinformatie te kunnen doorgeven.

Sedert een paar dagen maakt de politie jacht op Palestijnse arbeiders van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die zich zonder werkvergunning in Israel bevinden. Na betaling van een boete van 150 gulden worden ze teruggestuurd. Werkgevers moeten per illegale arbeider het tienvoudige van dit bedrag betalen.

Ondertussen zijn agenten van de Amerikaanse FBI naar Gaza gekomen om in samenwerking met de Israelische veiligheidsdiensten en de Palestijnse veiligheidsdienst een onderzoek in te stellen naar de Palestijnse zelfmoordaanslag bij Kfar Drom van zondag, waarbij onder anderen een Amerikaanse toeriste werd gedood en drie Amerikanen werden gewond. De Amerikaanse ambassadeur in Israel heeft Israel voorgesteld ook specialisten ter bestrijding van de terreur naar Israel te sturen die zijn opgeleid om het smokkelen van explosieven te verijdelen.