Het oosten van het land

In het stuk 'De bevrijding van Oost-Nederland' (NRC Handelsblad, 1 april) wordt over ongeveer alles gesproken, maar bijna niet over de bevrijding van Oost-Nederland. Het wordt nog gekker wanneer ik lees: 'Op weg naar Groenlo, Haaksbergen en Enschede maakten de troepen weinig Duitse weerstand mee. In dit deel van Duitsland...' Een buitenstaander zou hier uit kunnen lezen, dat de drie genoemde plaatsen in Duitsland liggen.

De geringe belangstelling voor het oosten van het land blijkt ook waar de krant met een vetgedrukte kop beweert dat de burgemeester van Enschede voor het CDA wil bedanken (31 maart). Hier wordt de burgemeester van Hengelo bedoeld.

Mijn Twentse hart werd hierdoor gekwetst. Een typische kwetsing van mijn 'roomse' hart zijn de beide foto's naast elkaar in de krant van 4 april van theoloog Hans Küng en paus Johannes Paulus. Küng wordt afgebeeld als een vitale vijftiger (hij is 67) en de paus als een half-demente tachtiger (hij is 74). Het zijn de kleine dingen die het doen!

    • B. te Lintelo