Groepering smokkelde illegalen en heroïne

ROTTERDAM, 13 APRIL. Acht en zeven jaar gevangenisstraf eiste officier van justitie E. Koekman gisteren voor de rechtbank in Rotterdam tegen respectievelijk een 33-jarige man uit Sri Lanka en een 29-jarige Nederlander wegens mensensmokkel, valsheid in geschrifte en heroïnehandel.

De man uit Sri Lanka wordt ervan verdacht mede leiding te hebben gegeven aan een omvangrijke organisatie die met behulp van valse documenten duizenden Tamils uit Sri Lanka naar Europa smokkelde. De organisatie, die drie jaar in Nederland actief was, zou zich ook met de handel in harddrugs hebben beziggehouden.

De Tamils kwamen na tussenstops in Singapore en Moskou vooral in Nederland terecht, aldus verklaringen van de verdachten. Tussen de zeshonderd en duizend werden jaarlijks in asielzoekerscentra in Nederland opgevangen. De Tamils ondervonden geen problemen om allerlei grenzen te overschrijden, omdat zij van de organisatie valse reisdocumenten en Nederlandse verblijfsvergunningen kregen. De 29-jarige Nederlander zorgde voor het vervalsen van de reis- en verblijfsdocumenten. Voor de reis betaalden de Tamils tussen de acht- en dertienduizend gulden. In Rusland kregen de Tamils een training in het aanvragen van asiel in Nederland.

De mensensmokkel kwam vorig jaar aan het licht bij een inval in een drugspand in Rozenburg. De politie stuitte op een groot aantal illegalen. Al snel rees het vermoeden dat de 33-jarige man uit Sri Lanka achter het smokkelen van mensen naar Nederland stond. Hij bleek al eerder door Frankrijk en Engeland te zijn veroordeeld voor mensenhandel en handel in drugs. De drugs werden in Sri Lanka en India gekocht, veelal met valse dollars. Volgens de Nederlandse verdachte waren de drugs van uitstekende kwaliteit. De advocaat van de uit Sri Lanka afkomstige verdachte vroeg om niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Naar zijn zeggen was het dossier onvolledig.