Gourmet-Expres

Onvergetelijk dineren in een rijdend restaurant, zo werven de Nederlandse Spoorwegen voor hun smultrein - de Gourmet-Expres. Van 15 april tot 7 mei rijdt hij elke zaterdag en zondag een rondje op de Veluwe. En waarschijnlijk in oktober weer. Maximaal 170 gasten stappen om half vijf 's middags in op het Centraal Station in Utrecht, en keren daar vier uur en zes gangen later weer terug. Vroeg aan tafel dus, al wordt er eerst een aperatief geserveerd. Kleine tafeltjes voor twee en vier personen nodigen uit tot gesprekken. De borden, de glazen en het bestek passen er allemaal net op. Het menu ligt vast. De beperkte ruimte in de keuken laat keuzemenu's niet toe, verklaart Frans Pieterson van Wagons-Lits, dat het culinaire deel van de reis verzorgt. In een hokje van ruim anderhalf bij vier meter moeten de koks de beloften van de folders waarmaken. Na een lepeltje salade met gerookte duivenborst bij wijze van lekkermakertje volgt een salade met gerookte zalm en een oester als eerste voorgerecht. Na de gevogeltebouillon met reepjes pannekoek mag iedereen naar het barrijtuig voor een citroensorbet met prikkelwijn. Intussen worden de tafels gedekt voor de volgende ronde: kalfstournedos met morieljesaus. Alle gangen worden geserveerd met bijpassende wijnen. Het nagerecht is een meringue met chocolademousse, en tenslotte is er koffie met allerlei snoepgoed en een digestif. Voor de liefhebber een sigaar. Het eten is goed, maar de menukeuze nogal risicoloos - het gevolg van de grootste gemene deler waarop de Gourmet-Expres is gericht. “Lam of wild durven we niet aan”, bekent Pieterson. “Er zijn altijd mensen die dat niet willen. Biefstuk kunnen we niet, in verband met gebrek aan power in de kachel. En een varkenshaasje is weer zo gewoon.” Voor zover mogelijk worden de gerechten dan ook als halffabrikaat aan boord gebracht. Voor de 199 gulden per persoon die een rit met de smultrein kost, kan men elders beter en vooral aanzienlijk spannender eten, en dan blijft er ook nog wel wat over voor een treinritje heen en terug. Rijdend dineren lukt echter nergens anders in Nederland voor die prijs. Inl bij NS Chartertrains, 040-654877.

    • Dick van Eijk