Gekleurd Amsterdam

Toeristen die deze zomer Amsterdam bezoeken, moeten niet schrikken van de groene torens en de paarse gevels in de stad. De commissie Stadsilluminatie heeft grondig mogen ingrijpen in wat zijzelf de 'avondimpressie' noemt. Vele gebouwen zijn sinds 1 april (de opening van het toeristenseizoen) in nieuwe schijnwerpers gezet. En omdat Amsterdam in 1995 de Sail op bezoek krijgt, heeft de commissie daarbij gekozen voor de 'waterkleuren' - kennelijk groen en paars.

In het kader van het themajaar 'Amsterdam, stad aan het water' is een vaar- en wandelroute uitgezet door de historische binnenstad. De tocht voert langs al deze groen of paars gekleurde monumenten. Ze hebben stuk voor stuk iets met de watergeschiedenis van Amsterdam te maken (gehad), of ze voeren in hun gevels afbeeldingen van Neptunus of andere zeegoden. Verder zijn de zestig belangrijkste historische gebouwen en objecten van de stad 'aangelicht' in de waterkleuren, zoals de torens van de Westerkerk, het beeld van Atlas op het Paleis op de Dam en de Oude Kerk. Vanaf 1 november hebben alle monumenten weer hun eigen teint. Bij de VVV Amsterdam is een brochure verkrijgbaar met de routebeschrijving. Inl 06-34034066.

    • Bas Blokker