Foto

Foto: ROTTERDAM - De 139 meter hoge pyloon van de Erasmusbrug is vanmorgen door vier sleepboten en een hulpboot naar het centrum van Rotterdam getrokken. Het stalen gevaarte wordt daar op een pijler in de Nieuwe Maas gemonteerd. De Erasmusbrug, die volgend jaar klaar moet zijn, geeft de Coolsingel een rechtstreekse verbinding met de Kop van Zuid, een bouwproject op de zuidoever van de Nieuwe Maas. Rotterdam verkoos in 1991 het monumentale ontwerp van architect Ben van Berkel van 365 miljoen gulden, met de geknakte, achterover leunende pyloon, boven een goedkopere variant van Gemeentewerken. Daarmee wilde Rotterdam ook aangeven dat het hoge ambities heeft met de Kop van Zuid. Vooral voor de Wilhelminapier, waar grootschalige kantoorbouw is gepland, moeten de investeerders nog over de brug komen. (Foto Rien Zilvold/NRC Handelsblad)