DNB verlaagt beleningsrente

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de geldmarkt gisteren verrast met een verlaging van de beleningsrente (het tarief waartegen de banken bij DNB kunnen lenen) van 4,50 tot 4,40 procent. DNB baseert zich op de kracht van de gulden ten opzichte van de Duitse mark en de andere valuta's binnen het EMS. De Nederlandse beleningsrente lag al geruime tijd 5 basispunten (0,05 pct) onder die in Duitsland lag. Toen de Bundesbank eind maart de beleningsrente met 35 basispunten verlaagde, reageerde DNB met een verlaging van 30 basispunten. Met de jongste rentestap haalt DNB die achterstand in en neemt een kleine voorsprong van 5 basispunten. Het initiatief van DNB had nauwelijks effect op de koersen. Kort voor de renteverlaging noteerde de mark 1,12 gulden, kort erna 1,1197 gulden.