'Cornerman' Jazet debuteert met goal

VUGHT, 13 APRIL. Het zag er zowaar best aardig uit. Het Nederlands hockeyteam kreeg gisteravond in Vught tegen India drie strafcorners. Eén, via een schot van Jazet, ging er in en de andere twee niet, maar dat waren toch goed uitgevoerde varianten. “Er zit ritme in de corner”, constateerde captain Marc Delissen tevreden na de met 4-0 gewonnen oefenwedstrijd.

Bij de hockeyers is veel te doen over de strafcorner. Topspecialisten Bovelander en Van den Honert hebben voorlopig bedankt voor de nationale ploeg. Hoe moet dat met het oog op het aanstaande Europees kampioenschap nu verder met de altijd belangrijke corner? Bloemendaler Erik Jazet is voorlopig als de eerste schutter aangewezen. Hij is van een mindere klasse dan zijn voorgangers. Maar hij doet, zoals hij het zelf zegt, zijn stinkende best. En waarom zou hij dan niet nuttig werk kunnen verrichten?

Jazet scoorde bij zijn Oranje-debuut als 'cornerman' al na twaalf minuten bij zijn tweede poging. Het was in zijn 65ste interland pas zijn eerste doelpunt. “Grappig, hè”, reageerde de lange verdediger. Hij zei te kunnen begrijpen dat er wordt gesproken over het gemis van Bovelander en Van den Honert. “Zij hebben al jaren succes met de corner. Dat neem je niet zomaar even over.” Hij wil wel graag een poging doen een redelijke vervanger te zijn. “Nee, ik word er niet nerveus van.”

Bondscoach Roelant Oltmans wil als een soort compensatie met de strafcorner gevarieerder gaan spelen dan vroeger. De selectie trainde voor het duel tegen India pas twee keer, maar toch waren al een paar leuke varianten te zien. Bij de eerste en tweede corner liep Delmee voor de bal langs. Het bracht de tegenstanders in verwarring. “De bedoeling is dat de keeper zo lang mogelijk blijft staan”, legde Oltmans uit. Dat lukte. De eerste keer schoot Jazet niet hard genoeg in, bij de tweede wel.

Bij de derde strafcorner werd Poortenaar verrassend vrij gespeeld. Hij schoot naast. In totaal hoopt Oltmans in ieder geval zijn team vier à vijf varianten aan te leren. “Die moeten we dan voor honderd procent onder de knie hebben. Dat is beter dan dat we er een stuk of twaalf zo'n beetje half kunnen uitvoeren.”

De eerste interland na het WK betekende een hoopvolle start. Maar het is nog veel te vroeg om te juichen. Tegenstander India, de nummer vijf van het laatste WK, speelde in zijn eerste wedstrijd van een lange Europese tour onder het normale niveau. Het was de verdienste van Nederland, met zes basiskrachten uit de laatste WK-finale, dat het daar goed gebruik van maakte. Behalve Jazet scoorden ook de HGC'ers Veen (twee keer) en Van Meer, beiden uit veldsituaties. Ook India kreeg de nodige kansen, maar doelman Jansen verkeerde in dezelfde uitstekende vorm als eind vorig jaar bij het WK in Sydney en liet zich niet passeren.

Oranje speelde de meeste tijd goed en snel combinatiehockey. Opvallend was de rust die het team ondanks het jonge karakter uitstraalde. En de tegenpartij werd met De Nooijer als speerpunt steeds al op eigen helft onder druk gezet. Oltmans en de geroutineerde leider van het team, Delissen, toonden zich verrast door deze snelle progressie. De bondscoach was vooral vol lof over debutant Sander van Heeswijk, de 23-jarige middenvelder van Oranje Zwart. “Hij heeft zoals ik hem had gevraagd simpel gehockeyed.”

De naam van Taco van den Honert viel na afloop in Vught veel minder dan de dagen daarvoor. Maar het is van met name Delissen en collega-middenvelder Brinkman bekend, dat ze de hoop nog niet hebben opgegeven dat de voor deze zomer afgemelde Amsterdammer straks bij het EK in augustus zich alsnog in het oranje zal hullen. Oltmans kapte een mogelijk nieuwe discussie af. Volgens hem was Van den Honert niet van gedachte veranderd. Maar door te beweren dat hij “het natuurlijk prachtig zou vinden als Taco bij het EK speelt”, verraadde de bondscoach dat ook wat hem betreft de deur nog niet helemaal dicht is.

    • Hans Klippus