Bijlmermonument

AMSTERDAM, 13 APRIL. Niet een object, maar een nieuwe ruimtelijke inrichting is de bedoeling bij het ontwerp van het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in de Bijlmermeer op 4 oktober 1992.

Begin deze week presenteerden de Amsterdamse architect H. Hertzberger en Zwitserse landschapsarchitect G. Descombes onder de noemer 'een groeiend monument' hun maquette in de artotheek van Amsterdam-Zuidoost. Een aangepast ontwerp, want een eerder concept, dat de architecten in oktober van het afgelopen jaar presenteerden, werd door de buurtbewoners bestempeld als 'te stedelijk'.

Op de plek des onheils komt een speelvijver, een overkapt gedeelte, een muur met ruimte voor teksten en herinneringen en een voetpad van mozaïektegels. Centraal in het ontwerp staat 'de boom die alles zag'. De plaats bij de boom ontpopte zich na de ramp tot ontmoetingsplaats voor buurtbewoners.