Berucht Ebolavirus duikt in West-Afrika weer op

Het Ebolavirus dat in de jaren zeventig tot een explosie van de dodelijke hemorrhagische koorts leidde, lijkt in West-Afrika weer op te duiken. Volgens Science (7 april 1995) raakte een Zwitserse ethnoloog vorig jaar in Ivoorkust met het virus besmet toen ze sectie verrichtte op een chimpansee. Ze onderzocht de raadselachtige sterfte onder de plaatselijke chimpanseebevolking. Volgens medewerkers van het Pasteurinstituut waar het virus werd geïdentificeerd, had de vrouw alle ziekteverschijnselen van Ebola, maar ze heeft het overleefd.

Ook het US Centrum voor Ziektecontrole en Preventie in Atlanta heeft zich over de zaak gebogen en brengt, met het Pasteurinstituut, een epidemiologisch rapport over Ebola uit. Waarschijnlijk is dit de eerste menselijke Ebolabesmetting sinds eind jaren zeventig, toen zo'n 500 mensen in Zaïre en Soedan besmet raakten. Hoewel het virus bekend staat als zeer gevaarlijk, met een sterftekans van 50 tot 80 procent, citeert Science een onderzoeker die meent dat het gevaar wat overdreven werd. Het nu ontdekte virus lijkt minder levensbedreigend dan destijds het virus in Zaïre en Soedan. Deskundigen zijn het er nog niet over eens waar het nu ontdekte virus thuishoort binnen de familie van Ebolavirussen. Mogelijk is het een nieuwe stam, die verwant is aan de Soedanese en Zaïrese types, en verder af staat van de stam die enkele jaren geleden in Virgina bij laboratoriumapen werd ontdekt. Opvallend is, dat de chimpansees zo snel aan deze virusziekte sterven, dat ze kennelijk niet erg geschikt zijn als 'gastheer' waarin het virus kan overleven. Dat roept de vraag op, wie dan wel.