VN sturen Russische generaal naar huis

ZAGREB, 12 APRIL. De Russische commandant van de VN-vredesmacht in Oost-Slavonië, in het oosten van Kroatië, is ontslagen wegens grof wangedrag, zoals handelen op de zwarte markt en samenwerking met de Kroatische Serviërs. Het is voor het eerst dat de VN-vredesmacht een officier uit de eigen gelederen wegstuurt.

Of de Russische generaal, Aleksandr Pereljakin, ook daadwerkelijk vertrekt, is nog de vraag. Pereljakin weigert op te stappen en wordt daarin gesteund door de Russische regering, die heeft laten weten dat hij alleen kan worden vervangen op grond van “een plan”.

Volgens Michael Williams, een woordvoerder van de VN-vredesmacht, vertoont het gedrag van de Russische generaal “ernstige tekortkomingen” waarvan de discipline van de blauwhelmen onder zijn bevel - Russen en Belgen - ernstig te lijden heeft.

VN-bronnen in Oost-Slavonië - het uiterste oosten van het door de Kroatische Serviërs bezette deel van Kroatië, grenzend aan Servië - hebben gezegd dat de 870 Russische blauwhelmen zich op grote schaal schuldig maken aan smokkel van benzine en andere schaarse goederen naar Servië. Ze verdienen daarmee grof geld. Ook zouden ze Servische en Kroatisch-Servische militairen die de grens oversteken, geen strobreed in de weg leggen.

Die praktijken hebben de woede gewekt van de 775 Belgen in Oost-Slavonië, wier relaties met de Russische blauwhelmen zeer slecht zijn, van het opperbevel van de VN-vredesmacht in Zagreb en van de Kroatische regering. Pogingen om Pereljakin te vervangen zijn echter steeds door Moskou verhinderd.

De spanning steeg vorige maand ten top toen Pereljakin de Belgen dwong een VN-controlepost op een brug over de Donau, bedoeld om het militaire verkeer tussen Servië en de Krajina te verhinderen, te ontmantelen. De Belgische bevelhebber weigerde dat bevel uit te voeren, maar moest uiteindelijk zwichten. Tientallen Servische militairen, bewapend met artillerie en anti-tankwapens, zijn sindsdien de brug overgetrokken. (AP, Reuter)