Vliegtuigen van Navo in actie boven de enclave Gorazde

SARAJEVO, 12 APRIL. NAVO-vliegtuigen zijn gisteren door de VN-vredesmacht te hulp geroepen in de moslim-enclave Gorazde in het oosten van Bosnië, nadat de Bosnische Serviërs een artilleriebeschieting op dit 'veilige gebied' hadden uitgevoerd.

NAVO-vliegtuigen vlogen bij wijze van waarschuwing laag over de stellingen van de Bosnische Serviërs. Dezen schoten eerder zestien artilleriegranaten op de stad af, vermoedelijk als vergelding voor de dood van een Servische soldaat die gisterochtend het slachtoffer was geworden van een sluipschutter. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen is nog niet duidelijk. Gorazde is een van de zes gebieden die door de Veiligheidsraad van de VN tot 'veilig gebied' zijn uitgeroepen.

De Bosnische premier, Haris Silajdzic, zei gisteren dat de VN en de NAVO krachtiger moeten optreden tegen de schendingen van het speciale statuut van de 'veilige gebieden' door de Bosnische Serviërs. “De veilige gebieden zijn niet veilig meer. Sarajevo is niet veilig. Er worden weer onschuldige mensen vermoord”, aldus Silajdzic.

Ook elders in Bosnië werd gisteren gevochten, vooral in de Majevica-heuvels bij Tuzla en rond Tesanj in het noorden van Centraal-Bosnië. De Bosnische Serviërs meldden een aanval van het regeringsleger op een communicatietoren in de Majevica-heuvels te hebben afgeslagen.

De Bosnische president, Alija Izetbegovic, zei gisteren dat het bestand in Bosnië, dat op 30 april afloopt, niet zal worden verlengd tenzij de Bosnische Serviërs het vredesplan van de internationale contactgroep accepteren en Joegoslavië Bosnië erkent. (Reuter, AP)