Straffen na toepassing snelrecht in Amsterdam

AMSTERDAM, 12 APRIL. De politierechter in Amsterdam heeft gisteren tijdens de eerste snelrechtzitting in het kader van het paasoffensief elf arrestanten veroordeeld variërend van drie maanden voorwaardelijk tot zes maanden onvoorwaardelijk.

De zaken behelsden voornamelijk diefstallen, inbraken en straatroven. Een 36-jarige man die te boek staat als ongewenst vreemdeling, werd veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijk. Een 30-jarige Marokkaan die een inbraak had gepleegd werd veroordeeld tot zes maanden celstraf. Vijf van de elf arrestanten staan als ongewenst vreemdeling geregistreerd. Voor dit feit kunnen zij gestraft worden met maximaal zes maanden. In de toegepaste procedure worden verdachten vastgehouden op een politiebureau. Na hun veroordeling worden zij naar Nieuwersluis overgebracht waar cellen zijn vrijgemaakt zodat de straf meteen wordt uitgezeten. Volgende week zijn er nog twee snelrechtzittingen.

In het kader van het paasoffensief, bedoeld om de Amsterdamse binnenstad zoveel mogelijk te vrijwaren van tasjesdieven, zakenrollers en autokrakers, heeft de politie inmiddels ruim honderd mensen gearresteerd. Volgens een politiewoordvoerder gaat het vooral om Noord-Afrikanen, Algerijnen en Marokkanen. De politiewoordvoerder zei dat met de Marokkaanse overheid goede afspraken zijn gemaakt over terugzending van hun onderdanen wanneer die na hun veroordeling hun straf hebben uitgezeten. De Algerijnse overheid laat teruggezonden criminelen niet eens van het vliegveld af. Volgens H. Blomsma van de Stichting Hulpverlening Marokkaanse Jongeren in Amsterdam, gaat het echter voornamelijk om Franse jongeren van Algerijnse afkomst, meestal uit Marseille. Die zouden wel degelijk kunnen worden uitgezet: naar Frankrijk.

In 1992 kreeg de politie tijdens het paasweekeinde, wanneer traditiegetrouw toeristen de binnenstad overspoelen, 181 aangiften binnen van diefstal en zakkenrollerij, in 1993 daalde dat aantal tot 118. In dat jaar werd begonen met het toepassen van snelrecht. Vorig jaar, toen het aantal aangiften was teruggelopen tot 102 is geen snelrecht toegepast. Volgens de politiewoordvoerder is daar nu weer mee begonnen om potentiële zakkenrollers en autokrakers af te schrikken. “En heeft effect. De boel zakt in elkaar. Het aantal straatroven is al met de helft afgenomen”, zo zei hij.