Spelletje leidt tot bloedbad bij de buren

Brainscan. Regie: John Flynn. Met: Edward Furlong, Frank Langella, T. Ryder Smith. In: Amsterdam, City 6; Rotterdam, Cinerama 4; Den Haag, Odeon 3.

Ontlenen veel, al dan niet interactieve, computerspelletjes vormgeving, thematiek en visueel idioom aan de bioscoopfilm, in Brainscan zijn de rollen omgedraaid. De ontwerper van de visual effects, onze in Hollywood zeer hoog gewaardeerde landgenoot René Daalder, kent zijn klassieken op cd-rom: zelfs de muziek van Brainscan, een per telefoon èn per over de post ontvangen schijfje te spelen computerspel, herinnert aan die in het interactieve spookspel The Seventh Guest.

Een aan zijn lot overgelaten, manke en ook nog eens sociaal gehandicapte tiener (Edward Furlong) speelt Brainscan, waarin hij zich als moordenaar dient te gedragen, en ontdekt tot zijn schrik dat zijn virtuele schanddaden overeenstemmen met bij de buren gepleegde werkelijke bloedbaden, waarvan enige sporen naar zijn eigen koelkast leiden. Een per modem holografisch overgeseinde spelleider, die meer dan virtueel in de jongenskamer aanwezig is, neemt de zaak in handen.

'The Trickster' (Shakespeareacteur T.Ryder Smith) wordt door de Canadese producent van Brainscan - geregisseerd door actiefilmveteraan John Flynn - beschreven als een kruising tussen Keith Richards en Iggy Pop. Op het stramien van de tienerangst voor het overschrijden van de grens tussen fantasie en realiteit, eerder succesvol gepersonifieerd door Freddy Krueger, introduceert Brainscan een aardige nieuwe variatie.

    • Hans Beerekamp