Schrijver Alfonso Grosso overleden

SEVILLA, 12 APRIL. De Spaanse auteur Alfonso Grosso is gisteren in Valencia de la Concepcion bij Sevilla aan een hartinfarct overleden. Grosso gold als een belangrijke vertegenwoordiger van sociaal-kritische romans.

Grosso debuteerde in 1956 met Germinal, waarvoor hij de Spaanse prijs voor korte verhalen Sesamo ontving. Zijn verzet tegen de dictatuur van generaal Franco en het lidmaatschap van de communistische partij leverde hem in 1961 een verbanning naar Barcelona op. In 1962 verliet Grosso de staatsdienst en werkte hij in verscheidene Europese landen als journalist en auteur van draaiboeken. Aan de universiteit van Stockholm doceerde hij Spaans. In 1967 keerde hij naar Madrid terug. Zijn laatste boek verscheen in 1985. Grosso schreef naast zijn boeken ook gedichten en essays. Een deel van zijn werk is alleen in het buitenland verschenen. In 1985 distantïeerde hij zich van de communistische partij. (DPA)