Scheepsarcheologie naar Lelystad

LELYSTAD, 12 APRIL. Lelystad wordt het centrum voor scheepsarcheologie in Nederland. Hiertoe wordt in deze plaats het Nederlands Instituut voor Scheepsarcheologie gevestigd, dat over twee jaar de poorten moet openen. Het moet een volwaardig instituut worden op het gebied van de maritieme archeologische monumentenzorg en dientengevolge het archeologisch erfgoed behouden en in kaart brengen. Dat maakte staatssecretaris Nuis van cultuur vandaag in Lelystad bekend.

Aan de keuze voor Lelystad boven Amsterdam, Den Helder en Enkhuizen ligt volgens Nuis de niet aflatende inzet van het provinciebestuur ten grondslag en de aantrekkingskracht van de bouw van een replica van het VOC-schip Batavia de afgelopen negen jaar in Lelystad. Het nieuwe instituut maakt een einde aan de afdeling Onderwaterarcheologie in Alphen aan den Rijn. (ANP)