Rode Khmer wil strijd intensiveren

BANGKOK, 12 APRIL. De leider van de Cambodjaanse verzetsbeweging Rode Khmer, Khieu Samphan, heeft vandaag via de radio een oproep gedaan om de “oorlog van het volk” tegen de regering in Phnom Penh te intensiveren. Khieu sprak ter gelegenheid van het Cambodjaanse nieuwe jaar (2538) dat morgen begint.

Khieu bracht hulde aan de “grandioze overwinning” van de Rode Khmer in hun strijd tegen de “Vietnamese communisten, hun marionetten en de verwerpelijke leden” van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Cambodja. Hij riep alle “strijders en vaderlandslievende Khmers” op zich “te verenigen en de volksoorlog tegen de vijanden verhevigd voort te zetten”. Volgens Khieu heeft het huidige droge seizoen een “volledige overwinning” opgeleverd voor de Rode Khmer. Waar de Rode Khmer-leider op doelde bleef onduidelijk, want zijn beweging heeft voor zover bekend het afgelopen jaar geen terreinwinst geboekt en lijkt eerder verder in het defensief te zijn gedrongen. Volgens waarnemers wordt de Rode Khmer geplaagd door een toenemend aantal deserties.

Khieu verwees in zijn toespraak geen enkele maal naar het feit dat het vandaag precies 20 jaar geleden was dat de Rode Khmer het pro-Amerikaanse bewind uit Phnom Penh verjoeg. Dat vormde destijds het begin van het schrikbewind van Pol Pot, dat tot de Vietnamese invasie van eind 1978 aan ten minste een miljoen Cambodjanen het leven kostte. (AFP)