Privé-BV'tjes Goba komen kracht te kort

GORINCHEM, 12 APRIL. De twee centers, de zware basketballers onder het bord, vochten gisteren in Gorinchem een prachtig, verbeten duel uit. Duwen, trekken, armen wijd en zo breed mogelijk de lucht in springen voor de rebound. Goba-speler Richard van Poelgeest ging af en toe te ver. Hij deelde in de eerste helft een elleboogstoot uit en pakte tegenstander Milko Lieverts vlak voor het einde nog eens stevig bij zijn shirt. Lieverts, die zich gesteund wist door de voorsprong van zijn team, bewaarde zijn kalmte met moeite.

Den Helder won gisteravond met 95-88 verrassend ook het tweede duel in de finalereeks om het Nederlands kampioenschap. Afgelopen zaterdag won de ploeg ook al de eerste thuiswedstrijd. Morgen speelt Den Helder wederom in eigen zaal, zaterdag is de vierde ontmoeting in Gorinchem. Winnaar is de eerste club die vier keer wint.

De strijd werd, net als zaterdag, voor een groot deel beslecht 'onder de borden'. Goba mist in de play-offs de geblesseerde Tico Cooper en komt daardoor kracht, lengte en felheid te kort. Zaterdag pakte Den Helder 35 rebounds tegen 20 van Goba, gisteren was het verschil slechts 39 om 36, maar leek het in de wedstrijd veel meer. “Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen”, mopperde Goba-coach Jan Eggens. “Maar het lijkt wel alsof wij die steen per se willen verplaatsen. We hebben slecht naar de video gekeken.”

Volgens Meindert van Veen, coach van Den Helder, is het verschil in rebounds niet terug te voeren op één speler, maar op het systeem dat beide ploegen hanteren. “Goba speelt meer van afstand, zij hebben schutters als De Waard en Te Velde. Onze ploeg is beter uitgebalanceerd.” Dat bleek bijvoorbeeld uit het feit dat de Goba-spelers Van Poelgeest en zijn back-up Pieters halverwege de tweede helft al vier persoonlijke fouten op hun naam hadden staan. Met nog acht minuten te spelen maakte Pieters zijn vijfde, moest hij naar de bank en stond Van Poelgeest er alleen voor.

De 26-jarige Lieverts (16 punten en 12 rebounds) won in ieder geval het persoonlijke duel van de twee jaar oudere Van Poelgeest (12 punten en 11 rebounds). Het opstootje tussen beide spelers, vlak voor tijd, was wellicht daardoor te verklaren. “Basketbal is een harde sport”, zei Lieverts na afloop. “De scheidsrechters lieten ons vandaag spelen, we mochten veel.”

Lieverts is 2.05 meter lang en 118 kilo zwaar. Zijn coach vond dan ook dat hij tegen een stootje moest kunnen. “Lieverts is een knokker, een grote, zware jongen. Van Poelgeest is een krachtmens. Hij speelt intimiderend. Zij hoeven door de scheidsrechters niet als schoothondjes behandeld te worden.”

Coach Van Veen, die voor FilmNet regelmatig commentaar levert bij beelden van het Amerikaanse profbasketbal, vond het duel van de Nederlandse centers niet te vergelijken met dat van de grote Amerikanen. “Daar heeft een aantal ploegen echt dominerende centers. Patrick Ewing en Shaquille O'Neill maken ieder 30 tot 40 punten per wedstrijd. Het spel van de hele ploeg is op hen afgestemd. Dat zijn jongens die ieder één-op-één-duel winnen. Dat zijn jongens die heersen onder de basket. Iedereen die ook maar in de buurt durft te komen krijgt een elleboog of een dreun.”

Goba keek de eerste helft steeds tegen een achterstand aan van drie tot zeven punten. In de tweede helft nam de thuisploeg nog eventjes een voorsprong van 60-57, maar Den Helder wist de tegenstander met een tussensprintje af te schudden. “Wij hebben een ploeg, een collectief en een bredere selectie”, zei Den Helder-coach Van Veen. “Bij Goba staan er meer privé-BV'tjes in het veld.”

    • Remmelt Otten