PLO: Israel lokt oorlog in Gaza uit

KAIRO, 12 APRIL. PLO-leider Yasser Arafat beschuldigt Israel ervan een Palestijnse burgeroorlog uit te lokken door wapensmokkel naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever toe te laten. Arafat uitte deze beschuldiging gisteren in Kairo. De beschuldiging komt nadat de Palestijnse politie in twee dagen tijd 150 militante moslims in de Gazastrook heeft gearresteerd.

Volgens Arafat is de onrust in Gaza “niet een veiligheidsprobleem, maar ligt de oplossing in politieke verandering die economische stimulering vereist”. Ook de Israeliërs hebben gedurende hun 27-jarige bezetting geen veiligheid kunnen garanderen, aldus Arafat, en moeten nu niet de veiligheidskwestie gebruiken om het vredesproces te vertragen. Tegenover de Egyptische president, Hosni Mubarak, zou Arafat hebben verklaard ervan overtuigd te zijn dat de Palestijnse troepen in staat zijn de militanten te ontwapenen, zo liet Mubaraks politieke adviseur Osama el-Baz weten.

In Kairo eindigde gisteren een nieuwe ronde in de onderhandelingen tussen de PLO en Israel over de organisatie van verkiezingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Israelische onderhandelaar Yoel Singer is er geen doorbraak bereikt, maar zou men de afgesproken datum voor de verkiezingen, 1 juli, zeker halen. De Palestijnse onderhandelaar gaf geen commentaar.

Verkiezingen in de Palestijnse gebieden vormen, samen met de terugtrekking van de Israelische troepen, de tweede fase van het akkoord over Palestijns zelfbestuur uit 1993. De verkiezingen zouden vorig jaar juli al worden gehouden, maar zijn vertraagd door onenigheid over wie in aanmerking komt voor passief en actief kiesrecht. Ook hebben de Israeliërs uit veiligheidsoverwegingen hun troepen nog niet van de Westelijke Jordaanoever teruggetrokken. (AP, Reuter)