Pianiste Annie Fisher overleden

AMSTERDAM, 12 APRIL. De Hongaarse pianiste Annie Fischer is maandag op 80-jarige leeftijd overleden, zo heeft het Hongaarse staatspersbureau bekendgemaakt. Annie Fischer werd op 5 juli 1904 in Boedapest geboren. Ze was een wonderkind en won in 1933 het eerste Franz Liszt pianoconcours. Tijdens de oorlog vluchtte de joodse Fischer naar Zweden en keerde in 1946 terug naar Hongarije, waar ze later de prestigieuze Kossuthprijs kreeg. De laatste jaren woonde ze in strenge afzondering en gaf geen interviews meer. In 1994 kreeg Fischer de Orde van Verdienste van de Hongaarse Republiek.

Annie Fischer was te horen in alle belangrijke Europese concertzalen en maakte tournees naar Amerika en Australië. Als 19-jarige studeerde zij een Mozart-pianoconcert in bij Willem Mengelberg, die haar ook bij een concert in 1924 in Boedapest begeleidde. In ons land trad Annie Fischer tot 1983 vele malen op en had zij enorm succes, waarbij haar vertolkingskunst vaak werd omschreven als uniek en haar hoogstpersoonlijke opvattingen uitbundig werden geprezen. In 1972 schreef J. Reichenfeld in deze krant over haar niemand te kennen die Brahms Tweede pianoconcert zo magistraal en teder, zo pril en zo overstelpend hartstochtelijk speelde als zij.