Leden vakbonden stemmen massaal in met CAO banken

DEN HAAG, 12 APRIL. De leden van de dienstenbonden van FNV en CNV, de Unie BLHP en van de Beroepsorganisatie Banken Verzekeringen (BBV) hebben in grote meerderheid ingestemd met het op 11 maart bereikte principe-akkoord over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor het bankbedrijf (106.000 werknemers).

Het akkoord biedt bankemployés in principe de mogelijkheid om zonder inkomensachteruitgang 36 uur te gaan werken in een vierdaagse werkweek (nu 38 uur).

In ruil daarvoor blijft een loonsverhoging drie jaar lang achterwege.

Ook kunnen werknemers flexibeler worden ingezet. Het principe-akkoord kwam tot stand na anderhalf jaar van moeizame onderhandelingen.

Bij de BBV en de FNV Dienstenbond stemde 85 procent van de leden in met het resultaat van de onderhandelings-marathon. Bij de Dienstenbond CNV lag dat percentage op 95. Ook bij de Unie BLHP ging een “zeer ruime meerderheid”, zij het “schoorvoetend”, akkoord.

“Sommigen twijfelen”, aldus een woordvoerder van de FNV-bond. De tegenstemmers geloven er niet in dat de banken ruimhartig zullen toestaan dat grote delen van hun personeel korter gaan werken.

Daarover wordt beslist in overleg tussen individuele werknemers en hun directe chefs. Ook de bond zelf voorziet “een stroom aan procedures” om de vierdaagse werkweek voor zijn leden af te dwingen. (ANP)