Kroatië ontbreekt op filmfestival

AMSTERDAM, 12 APRIL. Een morgen in Amsterdam beginnend festival over 'Opkomst en Ondergang' van de Joegoslavische cinema zal het moeten doen zonder in de ex-Joegoslavische deelstaat Kroatië geproduceerde films, omdat het Kroatische ministerie van cultuur geen medewerking wil verlenen aan manifestaties die verwijzen naar het oude Joegoslavië. Dat zegt de organisator van het festival, de Stichting Barka.

Aanvankelijk had het Kroatische bedrijf Jadran-film, producent van veel speelfilms in Joegoslavië, toegezegd een aantal films ter beschikking van het festival te sturen, maar nadat van overheidswege de directie van Jadran-film vervangen is, behoort zoiets niet meer tot de mogelijkheden.

'Opkomst en ondergang van een cinema' begint morgenavond in het Amsterdamse theater Rialto met Skupljaci perja (I even met happy gypsies) van Aleksandar Petrovic uit 1967, een in Cannes met een speciale juryprijs bekroonde film over zigeuners die als een hoogtepunt van de Joegoslavische cinema wordt beschouwd.

Als een protest tegen de Kroatische houding zal, tussen al of niet bekende Joegoslavische films uit de jaren zestig tot tachtig, ook The decline of the century van Lordan Zafranovic uit 1993 worden vertoond, een kritische documentaire over de Kroatische geschiedenis die de filmer op een feitelijke verbanning uit Kroatië is komen te staan.

Het festival, dat later deze maand en in mei ook Den Haag en Rotterdam aandoet, wordt bezocht door een groot aantal ex-Joegoslavische regisseurs, met wie op 16 april in Rialto een forumdiscussie plaatsvindt.