Koninklijk Huis verhuurt koninklijke huizen

LONDEN, 12 APRIL. Wie het kan en wil betalen, kan de buurman van de Britse koningin Elizabeth worden. Het Britse koninklijk Huis heeft gisteren aangekondigd dat het leegstaand onroerend goed gaat verhuren.

Nieuwe bezuinigingsregels bepalen dat minder koninklijke personeelsleden onderdak krijgen bij de koningin. De familie wil leegstand tegengaan door zo'n zestig appartementen, koetshuizen en landgoederen, die vroeger bestemd waren voor stafleden, in de verhuur te doen. Het Koninklijk Huis heeft 265 appartementen en huizen.

Buckingham Palace heeft meteen duidelijk gemaakt dat in Kensington Palace, waar prinses Diana woont, geen kamers te huur zijn. Het gemiddelde koninklijke adres is op de markt voor een bedrag van rond de honderdduizend gulden per jaar. Het aanbod varieert van een boerderij in een omheind stukje grasland op het terrein van het paleis Hampton Court bij Londen, tot een onderkomen in een voormalige kazerne in de modieuze Londense wijk Kensington.

Koningin Elizabeth zet in haar nieuwe rol als huisbaas een verdere stap in de richting van een op commerciële leest geschoeide monarchie. In 1993 opende ze Buckingham Palace voor het eerst voor het publiek om geld te verzamelen voor de restauratie van Windsor Castle, dat een jaar daarvoor ernstig was beschadigd door brand. De koningin, die een van de rijkste vrouwen ter wereld is, haalde met de toeristische rondleidingen door haar paleis ongeveer tien miljoen gulden op. De opbrengst van de verhuur van het onroerend goed wordt gebruikt om in de kosten te voorzien van het onderhoud van de eigendommen. Volgens het Koninklijk Huis, dat wordt ondersteund door belastingafdrachten, zal de actie de Britse belastingbetaler geld besparen. (Reuter)