Kalmte rond dollar weerspiegelt rustige handel op de beurs

AMSTERDAM, 12 APRIL. De kalmte van de dollar weerspiegelde vanmorgen de rustige handel op de beurs. Zowel de Amerikaanse munt als de beursgraadmeter, de AEX, noteerden rond het middaguur nagenoeg onveranderd op respectievelijk 1,57 gulden en 404,13 punten.

AMSTERDAM Ook op de buitenlandse beurzen gebeurde weinig schokkends. Op de obligatiemarkt noteerden de meeste leningen een paar puntjes hoger.

Heineken, dat vanmiddag een toelichting op de jaarcijfers geeft, was een van de weinige opvallende fondsen, zij het dan in negatieve zin. De koers zakte met 4,30 gulden tot 256,70 gulden. Volgens een handelaar laat Heineken zich in het vandaag gepubliceerde jaarverslag aanmerkelijk negatiever uit over de gevolgen van de gekelderde dollar voor de winst in het lopende boekjaar, dan onlangs bij het vrijgegeven van de jaarcijfers het geval was. Dat drukt volgens hem de koers.

De financiële waarden waren vanmorgen nog het meest in trek. ABN Amro kreeg er zes dubbeltjes bij op 59,40 en ING klom met twee kwartjes tot 79,50. Fortis steeg dertig cent tot 79,10. Aegon daarentegen leverde een dubbeltje in op 113,80.

Philips profiteerde van het bericht dat het zijn belang van 1,5 procent in het Amerikaanse mediaconcern Viacom wil verkopen. De beleggers hielden rekening met een boekwinst en waardeerden het aandeel alvast drie dubbeltjes hoger op 53,70 gulden.

Op de Europese wisselmarkten noteerde de dollar vanmorgen 1,5700 tegenover een slotkoers van 1,5705 gisteren.

In Japan hield de Amerikaanse munt stand tegenover de yen. Handelaren wachtten af. De Japanse regering maakt vrijdag maatregelen bekend om de waardestijging van de yen af te remmen, al zijn de verwachtingen bij Japanse handelaren allesbehalve hooggespannen. Hun niet-Japanse collega's daarentegen speculeren op een renteverlaging.

Het pond sterling moest iets terrein prijsgeven op een koers van 2,4980 gulden, tegenover een slot van 2,5070. De andere Europese munten kwamen evenals de dollar nauwelijks in beweging

NEW YORK De effectenbeurs in Wall Street eindigde gisteren in mineurstemming. Winstnemingen en lagere obligatiekoersen drukten de aanvankelijk hoger geopende Dow Jones-index omlaag. De beursgraadmeter sloot op 4187,08, een verlies van 11,07 punten.

De Newyorkse beurs begon de handel positief na het bekend worden van de jongste producentenprijzen in de Verenigde Staten. Die waren in maart niet gestegen en hebben dus de inflatie niet versterkt. Daarmee neemt de kans op een renteverhoging in Amerika af.

Het tij keerde echter snel. De handel werd nerveus en keek uit naar de consumentenprijzen die vanmiddag bekend zijn gemaakt. De dollar zakte in New York iets weg - door de kleinere kans op een meestal voor de munt gunstige renteverhoging. Aan het einde van de handel werd een koers van 1,5695 opgemaakt, vergeleken met een slotkoers van 1,5705 in Amsterdam.

TOKIO De Japanse effectenbeurs was dankzij dekkingsvraag en de vaste dollar vandaag opnieuw hoger. Met een winst van 76,04 punten eindigde de Nikkei-index op 16.344,92 punten.