Instituten: Duitsland creëert te weinig banen

BONN, 12 APRIL. De harde D-mark en genereuze cao-afspraken remmen het vermogen van Duitse ondernemingen om nieuwe banen te creëren. Deze kanttekening plaatsten toonaangevende Duitse economische instituten gisteren bij hun verder optimistisch gestemde voorjaarsrapport.

De zes instituten, de meest invloedrijke voorspellers van Duitsland, zeggen dat de Duitse uitvoer en bedrijfswinsten gedrukt zullen worden door de sterke D-mark. Ze adviseren de Duitse overheid de belastingdruk te verlichten en daarmee de binnenlandse vraag op te vijzelen.

Tot verbazing van sommige analisten en tot vreugde van de Duitse overheid voorspellen de 'zes wijzen' dat het Duitse bruto nationaal produkt dit jaar met drie procent zal groeien, ondanks de hoge koers van de mark ten opzichte van andere valuta, die een rem is op economische groei. De minister van financiën, Theo Waigel, zei gisteren dat het rapport de economische prognoses van de overheid ondersteunt.

De instituten voorspellen dat de Westduitse economie dit jaar 2,5 procent zal groeien en de Oostduitse economie 8,5 procent. Vorig jaar waren die groeicijfers respectievelijk 2,3 procent en 9,2 procent. De werkloosheid in Duitsland zal dit jaar naar verwachting dalen met 203.000 tot 3,5 miljoen mensen, een werkloosheidspercentage van 9,1 (eind 1994: 9,6 procent).

De zes wijzen menen dat de Duitse overheid onvoldoende doet aan het creëren van nieuwe banen. Zij vinden dat pensioen- en werkloosheidsheffingen moeten worden verlaagd om zo de arbeidskosten omlaag te brengen. Dat zou de stijging van het aantal banen moeten aanwakkeren.

De koers van de D-mark is dit jaar zeven procent gestegen ten opzichte van de valuta van de belangrijkste handelspartners van Duitsland. Maar het rapport voorspelt dat Duitse ondernemingen hun marktaandeel zullen handhaven door forse prijsverlagingen. De keerzijde van de sterke D-mark is dat de prijs van geïmporteerde materialen lager is geworden.

De zes instituten - gevestigd in Berlijn, Hamburg, München, Kiel, Halle en Essen - richten hun pijlen op de recente loonstijgingen in Duitsland met gemiddeld vier procent. Ze vinden dat de loonstijgingen een te grote last zijn voor de Duitse ondernemingen. De instituten wijzen erop dat belastingen en sociale premies 44,5 procent van het Duitse bruto nationaal produkt beslaan. “De Duitse overheid trekt op een ongekende schaal financiële middelen weg van de private sector”, schrijven de instituten in hun rapport. (DPA, Reuter)