Hogere inkomens in Rotterdam-West willen het liefst verhuizen

ROTTERDAM, 12 APRIL. De specialist durft 's avonds niet meer alleen op de fiets naar het Dijkzigt-ziekenhuis. Veel te gevaarlijk. “En dan moet ik op de EHBO mensen behandelen die de volgende dag bij me inbreken.”

Het leven is niet eenvoudig voor de hogere inkomens in de achterstandswijken van Rotterdam-West, zo bleek gisteravond. Een kleine driehonderd welgestelden van deelgemeente Delfshaven kwamen in het Nederlands Architectuur Instituut bijeen om stoom af te blazen over de verloedering en criminaliteit in hun wijken. Onder de genodigden waren staatssecretaris Kohnstamm (grote steden-beleid) en burgemeester Peper.

Andere bewonersgroepen moeten het in hun buurthuis doen met lokale politici, maar “wij hebben fantastische contacten”, zei een bestuurder van stichting Boulevard gisteren trots. De stichting verenigt 160 bewoners van de Mathenesserlaan en de Heemraadssingel. Deze lommerijke straten met bomen, plantsoenen en herenhuizen omzomen de achterstandswijken van Rotterdam-West. Stichting Boulevard maakt zich sterk voor het herstel van het evenwicht tussen duurdere en goedkopere woningen in de oude wijken, zodat hun straten niet het gouden randje van het getto worden.

Uit een door de stichting Boulevard uitgevoerde enquête blijkt dat veertig procent van de bewoners binnen vijf jaar wil verhuizen en 24 procent binnen tien jaar. Als reden geeft 71 procent van hen de onveiligheid van de buurt op. Andere redenen zijn 'culturele vervreemding' (25 procent), onvoldoende groen (24 procent) en lawaai (23 procent). Het is een groep die zich de verhuizing naar suburbia ook kan veroorloven, zo blijkt uit de enquête. Zo'n 85 procent heeft hoger onderwijs genoten, 37 procent verdient meer dan 100.000 gulden, 49 procent tussen de 34.000 en 100.000 gulden.

Juist dit soort burgers zouden de stadsbesturen in het kader van de 'sociale differentiatie' zo graag naar de grote stad willen lokken. Dan moet de onveiligheid eerst serieus worden aangepakt, meent de stichting, die in de enquête memoreert dat bij 14 procent van de ondervraagden werd ingebroken (4,1 procent landelijk) en dat 33 procent te maken kreeg met mishandeling, bedreiging of straatroof (12 procent landelijk).

T. Harreman, voorzitter van deelgemeente Delfshaven had op een gegeven moment genoeg van het gejeremieer: “Ik zie u hier zitten, hoogopgeleid en tig keer modaal. In Spangen is de situatie nog veel moeilijker.” Hij beloofde meer woningen in de vrije sector en, in dit gezelschap niet onbelangrijk, minder belastingen.

Burgemeester Peper die zo zijn twijfels had over de verhuislust van de bewoners beloofde extra politie. En Kohnstamm wilde de zaken vooral integraal aanpakken. “Uw weerbaarheid en boosheid is op zich al hoopgevend”, zalfde hij. In die geest konden de bewoners hun wijk weer uit het slop halen. Daarover bestond gisteren enige scepsis. “Twee jaar geleden hebben we de gemeente benaderd om gezamenlijk de zeven louche coffeeshops in onze straat aan te pakken”, riep een bewoner van de naburige Vierambachtstraat. “Nu zijn het er 23.”

    • Coen van Zwol