Grote drukte verwacht tijdens paasweekeinde

LEIDSCHENDAM, 12 APRIL. Naar schatting 800.000 buitenlandse toeristen zullen het komende paasweekeinde Nederland bezoeken. Tijdens hun verblijf zullen zij naar verwachting gezamenlijk ongeveer 175 miljoen gulden uitgeven. Dit heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) gisteren bekendgemaakt.

De belangstelling van buitenlandse toeristen om dit jaar het paasweekeinde in Nederland door te brengen is volgens het NBT groter dan in voorgaande jaren. Het toeristische bedrijfsleven verwacht over 1995 betere bedrijfsresultaten dan in 1994, zo staat in een onderzoek dat het NBT onder 300 ondernemers heeft verricht. Tweederde (65 procent) van de ondervraagden uit de toeristenbranche denkt dit jaar een goed tot zeer goed resultaat af te sluiten. In 1994 was dat percentage 60. Het aantal boekingen voor Amsterdam, de vijf-sterrenhotels, en het toeristisch bedrijfsleven in Noord- en Zuid-Holland zouden, zowel voor het voorjaar als voor de zomer, fors zijn gestegen.

Het NBT verwacht verder dat rond Pasen zo'n half miljoen Nederlanders er op uit trekken voor een korte vakantie. Van hen blijft meer dan de helft in eigen land en 200.000 mensen gaan naar het buitenland.

De verkeerspolitie in Driebergen en de ANWB verwachten voor vrijdag en maandag een grote drukte op de wegen. De avondspits begint donderdag wat vroeger dan normaal en zal ook langer duren. Op de A2 kunnen problemen ontstaan voor de Lekbrug, de Waalbrug, tussen Vught en Boxtel en bij Eindhoven. Op de A12 kunnen problemen ontstaan tussen Den Haag en Bleiswijk en bij Utrecht en Arnhem. Vrijdag wordt de verkeersdrukte vooral verwacht op wegen naar de kust en naar de grote attractieparken en op de wegen vanuit Duitsland. Zaterdag en zondag is het betrekkelijk rustig. Door terugkerend vakantieverkeer is het maandag weer druk. Afhankelijk van het weer kan de drukte tot tien uur 's avonds aanhouden.

Ook in Duitsland, België, Zwitserland en Oostenrijk worden volle wegen verwacht. Naar verwachting wordt het het drukst in Frankrijk, wanneer miljoenen Fransen op Goede Vrijdag met vakantie gaan. Net als vorig jaar kunnen automobilisten tot 's nachts in de file staan. De ergste knelpunten zijn traditiegetrouw de wegen rond Parijs.

Hun invloed was dermate groot, dat het woord cabaret tien jaar lang volstrekt uit de mode was. Wie in die tijd aan de Akademie voor Kleinkunst studeerde, zei te verlangen naar werk bij 'iets Werkteater-achtigs' of 'iets muziektheater-achtigs'. Niemand haalde het toen in zijn hoofd cabaretier te willen worden.