Generale begint 'postbank' in België

BRUSSEL, 12 APRIL. De Generale Bank wil in België zo snel mogelijk een nieuwe bank oprichten in samenwerking met De Post, waarop het Nederlandse ING vergeefs heeft geleurd. Beide partijen zouden ieder voor de helft deelnemen in het startkapitaal van 2 miljard frank (110 miljoen gulden).

Dat meldt vanochtend De Financieel Ekonomische Tijd. Volgens de krant streeft de Generale Bank er naar om binnen vijf jaar 150 tot 200 miljard frank aan spaargeld aan te trekken via de nieuwe 'postbank', daarbij gebruik makend van het uitgebreide distributienet van De Post. Volgens een woordvoerder van de Generale Bank worden er nu al dagelijks 1000 rekeningen geopend. De nieuwe bank wordt geen kopie van de Generale Bank, maar een bank met een heel specifieke strategie, aldus de zegsman. “Men biedt standaardprodukten aan die de klant kent en waar hij zelf om vraagt”.

Oprichting van een nieuwe bank is de vrucht van de strategische alliantie met de Generale Bank, waartoe De Post begin dit jaar besloot. Daarmee werd het Nederlandse ING gepasseerd, hoewel dit concern in bedrijfseconomisch opzicht het beste voorstel zou hebben gedaan voor samenwerking. In de sector van de verzekeringen besloot De Post om in zee te gaan met Royale Belge.

De Post sloot in januari met de Generale Bank en Royale Belge een “kaderovereenkomst” over de preciese invulling van de samenwerking zou verder worden onderhandeld. De Generale Bank kent de Generale Maatschappij van België als enige grootaandeelhouder (met een belang van 26 procent). De Generale Maatschappij wordt - sinds de 'raid' in 1988 van de Italiaan Carlo de Benedetti - gecontroleerd door het Franse Suez.

Intussen stelt de Belgische overheid nieuwe pogingen in het werk om via de houdstermaatschappij ASLK opnieuw de helft van de aandelen van de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) te verkopen. Eerder mislukten dergelijke pogingen. ABN Amro, dat in het verleden belangstelling toonde voor de bank, ziet nu definitief af van NMKN.

Via een advertentie in diverse internationale financiële dagbladen nodigt ASLK banken, verzekeraars en institutionele beleggers uit een bod uit te brengen op haar “controleparticipatie van 50 procent” in Krediet aan de Nijverheid.

NMKN, dat een aantal grotere kantoren heeft in de meeste Vlaamse steden en verder gebruik maakt van een net van onafhankelijke tussenpersonen, heeft de helft van de aandelen genoteerd aan de beurs van Brussel. De rest is in handen van de van de Belgische staatsholding Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK).

Deze probeert nu voor de tweede keer het belang te verkopen. De Belgische staat poogt via de verkoop van het resterende belang NMKN extra middelen te vinden om het financieringsgat wat te dichten.