'Eric Cantona gaat voor Inter Milaan voetballen'

ROTTERDAM, 12 APRIL. Eric Cantona van Manchester United, die een schorsing uitzit wegens mishandeling van een toeschouwer, heeft besloten volgend seizoen voor Inter Milaan te gaan voetballen. Dat bericht de Engelse krant de Daily Mirror vanochtend. Het Londense blad schrijft dat het Franse enfant terrible zijn advocaat Jean-Jacques Bertrand heeft laten weten dat hij een aanbod van Inter accepteert.

Volgens de krant zijn de onderhandelingen tussen Bertrand en de leiding van 'United' over een verlenging van Cantona's verblijf in Engeland het afgelopen weekeinde op niets uitgelopen. Inter, dat vorige week bevestigde een bod op Cantona te hebben uitgebracht, zou voor de veelvoudige Franse international een transfersom van 7,15 miljoen dollar (ruim 10,5 miljoen gulden) willen betalen en een salaris van 4,77 miljoen dollar, meer dan zeven miljoen gulden.

Cantona, die door de Engelse voetbalbond tot oktober buitenspel is gezet, werd voor zijn karate-trap naar een supporter van Crystal Palace in januari tot twee weken cel veroordeeld. In hoger beroep zette de rechter die straf om in 120 uur dienstverlening.

De voorzitter van de gezamenlijke Engelse supporterclubs, Tony Kershaw, wil Cantona niet meer in eigen land op de velden zien. “Hij kan beter naar het buitenland vertrekken”, zei Kershaw, die een groep van ruim 250.000 georganiseerde voetbalfans vertegenwoordigt. “Bij elke uitwedstrijd zal hij door tegenstanders en aanhangers van de thuisclub worden geprovoceerd en uitgejoeld. Er is een goede kans dat er een soort anarchie ontstaat op elk stuk grond in het land dat Cantona betreedt. Dat doet onze nationale sport geen goed.”

Manchester United heeft de grootste aanhang in Engeland. Afgelopen weekeinde kwam een deel van de supporters in opspraak bij een massale vechtpartij met fans van Crystal Palace, in de buurt van Birmingham, waar beide clubs elkaar voor de beker ontmoetten. Sinds het incident met Cantona zijn de aanhangers van beide clubs gebeten op elkaar. De rellen ontstonden nadat bussen van de twee clubs bij dezelfde pub waren gestopt. De 35-jarige fan Paul Nixon van Crystal Palace kwam om het leven toen hij werd neergeslagen en onder een bus raakte.

Voorzitter Colin Noades van Crystal Palace heeft de supporters van zijn club opgeroepen vandaag het tweede duel tegen Manchester United - het eerste eindigde onbeslist (2-2) - op Villa Park in Birmingham te boycotten. Hij deed dat uit protest tegen de datum van de replay in de halve finales. Volgens Noades had het duel in verband met de gewelddadige dood van Nixon tot nader order moeten worden uitgesteld.