Eerste verlies van koploper Scholma bij NK dammen

STADSKANAAL, 12 APRIL. De spanning in de strijd om de 78ste nationale damtitel is weer volledig terug. De jongste deelnemer, Kees Thijssen, versloeg gisteren in Stadskanaal in de vierde ronde koploper Scholma. De Groninger zag daardoor zijn voorsprong op een viertal achtervolgers tot één punt gereduceerd. Niet alleen Thijssen, maar ook de voor de eerste keer winnende Wesselink achterhaalde het duo Gérard Jansen en Hans Jansen, dat remise speelde.

Voor Scholma kwam de nederlaag hard aan. Na zijn glanzende start verklaarde de koploper nog, dat hij zich had voorgenomen in de eerste week goed te willen scoren. Hij kreeg in die fase vijf spelers met de laagste rating als tegenstander. Van een consolidatie van zijn koppositie wilde hij niets weten en tegen Thijssen speelde hij gisteren voluit op de aanval.

Voor de 19-jarige Amstelvener, houder van de nationale jeugdtitel, was het een uitgelezen mogelijkheid zich weer eens te laten gelden. Vorig jaar had hij bij zijn debuut een even fraaie start als Scholma. Daarna ging hij volledig onderuit.

Het was vanaf de opening duidelijk dat het geen gewone partij zou worden. Scholma besloot tot een soort omsingeling, die later nogal wat risico's bleek te bevatten. Vanuit het centrum kwam Thijssen bijzonder sterk op en in de tijdnoodfase sloeg hij hard toe. Scholma moest een schijf offeren om naar dam te kunnen doorbreken. Omdat ook Thijssen op de damlijn belandde, was het eindspel eigenlijk een hopeloze opgave voor de Groninger, die onmiddellijk een tweede schijf moest inleveren. Thijssen dwong na 59 zetten de koploper tot capitulatie.

Oud-kampioen Wieger Wesselink had met de bij het NK debuterende Zwart minder moeite dan de benodigde tijd (vier uur) doet vermoeden. (ANP)