Dertien maal uitgezette man met acht aliassen gepakt bij zakkenrollen

APELDOORN, 12 APRIL. Hij had bij de verschillende politiekorpsen minstens acht verschillende namen opgegeven, was al dertien keer het land uitgezet en moest nog 250 dagen celstraf uitzitten. De arrestatie van een zakkenroller in de Apeldoornse Hema was derhalve meer dan een doordeweekse.

Officieel is er bitter weinig bekend over de man die vorige week op heterdaad werd betrapt tijdens een beroving in Apeldoorn. De Franssprekende man is volgens eigen zeggen 22 jaar en afkomstig uit Algerije. Hij zou, voordat hij in Nederland actief werd, in Duitsland en Frankrijk gewoond hebben. In Nederland was hij al opgepakt en veroordeeld voor zaken als winkeldiefstallen, inbraken en berovingen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Deventer. Maar elke keer gaf hij andere namen op. Zo werd hij door de politie bijvoorbeeld geregistreerd als Mohammed Sabar, Achmed Akouli, Ahmed El Klai en Zake Mouhamade.

Hoe hij echt heet, is de politie nog niet duidelijk. Er is een internationaal opsporingsbericht verstuurd naar Interpol, met de vraag in West-Europa meer informatie over de man boven water te krijgen. Het bericht is vergezeld van een foto van de man en zijn vingerafdrukken. De Interpol-informatie, zo zegt een woordvoerder van de Apeldoornse politie, kan redelijk snel binnen zijn. “Want hijzelf zegt natuurlijk niet veel. Die jongens zijn daar helemaal in getraind.”

De arrestatie op de roltrap - volgens de politie een gewilde plek voor zakkenrollers - ging gepaard met een vechtpartij, waarbij de man aan zijn knie gewond raakte. Ook werd er nog gevochten in het kamertje waar de twee agenten, die eigenlijk vrij-af hadden, met de man op de Apeldoornse politie wachten. De twee agenten, een man en een vrouw, zijn afkomstig uit Arnhem en Schiedam en waren die middag toevallig aan het winkelen in de binnenstad van Apeldoorn.

Omdat de man uitsluitend Frans sprak, en omdat hij geen papieren bij zich had, werd er contact gezocht met de Vreemdelingendienst. Daar bleek al snel dat hij veel gebruik maakte van valse namen en adressen. Via de Centrale Recherche Informatiedienst, waar zijn vingerafdrukken heen werden gestuurd, werd duidelijk dat er sprake was van minstens acht aliassen. Bij het raadplegen van andere politiesystemen bleek de man ook internationaal bekend.

Hij was in Nederland voor verschillende vergrijpen onder andere opgepakt in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Wegens het tekort aan cellen kon de man echter niet worden vastgehouden tot zijn veroordelingen. En dus werd hij, zoals dat heet, administratief verwijderd: hem werd bij het verlaten van zijn cel te kennen gegeven dat hij Nederland binnen 24 uur moest verlaten. Maar dat gebeurde zonder enige vorm van begeleiding. Deze 'procedure' werd dertien maal uitgevoerd, telkens zonder succes. “Ja, dan schudden wij ons hoofd”, zegt de woordvoerder van de Apeldoornse politie. “Zo'n maatregel heeft natuurlijk geen enkele zin. Je vraagt je dan wel af waar justitie, die deze zaken regelt, mee bezig is.”

Omdat de man geen papieren heeft, kan hij niet op een vliegtuig naar Algerije worden gezet, daar dat land hem zonder paspoort niet zal toelaten. “Daarom gaan we nu alles in het werk stellen om zijn werkelijke identiteit te achterhalen. Ondertussen kan hij de 235 dagen celstraf uitzitten, die hij nog tegoed had. Vervolgens kan hij dan naar zijn eigen land worden teruggestuurd.”

Er werden bij het onderzoek ook nog vier nieuwe berovingen ontdekt in Eindhoven, Rotterdam, Deventer en Apeldoorn. Volgens een woordvoerder van justitie in Zutphen zullen die zaken gebundeld worden. “We zullen hem afstraffen en vervolgens uitzetten. Ja, uit kostenoogpunt is het beter de man direct uit te zetten. Maar daar hebben we nu eenmaal een identiteit voor nodig.”