Clinton: VS zijn niet eerlijk voor Pakistan

WASHINGTON, 12 APRIL. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft beloofd dat hij naar een oplossing zal zoeken voor een geblokkeerde wapenleverantie aan Pakistan, waarvoor Islamabad al heeft betaald. “Het is niet eerlijk om én het geld én de wapens te houden”, zo zei Clinton gisteren op een gezamenlijke persconferentie met de Pakistaanse premier, Benazir Bhutto, in het Witte Huis.

Het gaat om een bestelling uit 1988 van onder meer 28 F-16 vliegtuigen met een totale waarde van anderhalf miljard dollar. Pakistan heeft het geld reeds lang geleden betaald en de wapens zijn geproduceerd, maar nooit geleverd. Zo staan de F-16's al jaren op een vliegveld in Arizona. De oorzaak van deze patstelling is het zogenaamde 'Pressler Amendment' uit 1990, dat wapenleveranties en economische steun aan Pakistan verbiedt zolang niet vaststaat dat het land niet bezig is met de ontwikkeling van kernwapens. Clinton wil nu in samenwerking met het Congres naar een oplossing zoeken.

De VS blijven echter bezorgd over de situatie in de regio. Het meningsverschil tussen Pakistan en India over Kashmir was een belangrijk onderwerp van gesprek tussen Clinton en Bhutto. Clinton zei te willen dat de buurlanden “uiteindelijk hun nucleaire capaciteit elimineren”. Premier Bhutto zei tijdens de persconferentie: “We hebben geen kernwapens. We hebben de capaciteit om ze te maken, maar we hebben vrijwillig verkozen het niet te doen.” In januari heeft Bhutto gezegd dat Pakistan bereid is het Non-proliferatieverdrag (NPV) tegen de verspreiding van kernwapens te tekenen mits buurland India dit eveneens doet. India ziet echter op zijn beurt geen enkele reden het NPV te ondertekenen omdat het daarmee zijn nucleaire ambities zou opgeven, terwijl China, waarmee India een moeizame relatie heeft, wel over kernwapens mag beschikken. (AP)