Boze Den Braven stopt als sponsor

GORINCHEM, 12 APRIL. Cees den Braven werd woedend. De sponsor van basketbalclub Gorinchem eiste gisteren, vijf minuten voor de wedstrijd tegen Den Helder, 50.000 gulden van de NOS voor de uitzendrechten. Anders mochten de camera's van de lijmfabrikant geen beelden schieten en kon TV Plus (abonnee-breedbeeld-televisie) geen rechtstreeks verslag verzorgen van de tweede wedstrijd van de finales om het Nederlands kampioenschap basketbal.

De NOS gaf geen krimp. Het contact en het contract liepen via de basketbalbond, niet via de clubs. De wedstrijd begon een kwartier te laat, maar de camera's draaiden de hele avond.

Woedend bleef Den Braven, vroeger sponsor van voetbalclub Dordrecht, sinds anderhalf jaar geldschieter van basketbalclub Goba. “Ik stop met sponsoren”, riep hij in de rust en na de wedstrijd. Hij besteedde dit jaar naar verluidt 800.000 gulden aan de basketbalclub en was van plan volgend jaar, als Goba om de Europa Cup zou spelen, het budget nog te verhogen. “Ik heb nog nooit zo'n armetierige sport als basketbal gezien. In het voetbal betaalt TV Plus wel geld voor een uitzending. 37.500 gulden voor de club en hetzelfde bedrag voor de KNVB.”

De basketbalbond begreep weinig van de boosheid van Den Braven. “We hebben de clubs twee weken geleden schriftelijk geïnformeerd”, vertelde Rob Tuin, bondsbestuurslid en voorzitter van de topsportliga. “Toen kwamen er geen reacties. De afspraak was dat TV Plus alle wedstrijden uitzendt en dat het sportjournaal van de NOS daardoor ook een samenvatting van alle wedstrijden laat zien. De NOS was eerst van plan hooguit drie samenvattingen uit te zenden.” De spelers van Goba reageerden laconiek. “Ik zie wel hoe dit afloopt”, zei Okke te Velde. “Misschien verandert Den Braven nog van mening.”

Bij Den Helder, dat gisteren een 2-0 voorsprong nam, besloot het bestuur als reactie op de uitlatingen van Den Braven om wat positief nieuws bekend te maken. De club heeft een nieuwe hoofdsponsor, projectontwikkelaar René Coltof. Over het bedrag en de looptijd moet nog worden onderhandeld. Het wordt minimaal drie jaar en zowel sponsor als club hebben de ambitie terug te keren naar de Europese top.