Aristide ontkent dat VS dodenlijst hebben gegeven

PORT-AU-PRINCE, 12 APRIL. De Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide heeft ontkend door de Verenigde Staten te zijn geïnformeerd over het bestaan van een lijst met 27 Haïtianen tegen wie moordaanslagen zouden zijn beraamd. De VS hadden Aristide volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, daarvan vorige week op de hoogte gesteld. Aristide zegt bereid te zijn alle Haïtianen “zonder onderscheid” te beschermen.

De vorige maand vermoorde Mireille Durocher Bertin, een prominent tegenstandster van Aristide, zou eveneens op een dodenlijst gestaan hebben. De VS hebben laten doorschemeren de Haïtiaanse minister van binnenlandse zaken, Mondésir Beaubrun, van betrokkenheid bij de moord te verdenken. Waarnemers vrezen voor een nieuwe ronde gewelddadige afrekeningen tussen voor- en tegenstanders van president Aristide.

In verband met het groeiende geweld in Haïti zijn de parlementsverkiezingen van 4 juni verplaatst naar 25 juni. Er zouden zich tot nog toe te weinig kiesgerechtigden hebben laten registreren. Het is de tweede keer dat de verkiezingen worden verplaatst. Ook de voor december geplande presidentsverkiezingen worden mogelijk uitgesteld. (AP, Reuter)