Arabische prins met Singaporees Kwek in Plaza

SINGAPORE, 12 APRIL. Twee van de rijkste mannen op aarde hebben Donald Trumps Plaza hotel in New York overgenomen. De Singaporese zakenman Kwek Leng Beng en multimiljonair prins Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Suad van Saoedi Arabië bereikten gisteren, na maandenlange onderhandelingen, een definitief akkoord over de overname waarmee in totaal 325 miljoen dollar is gemoeid.

Kwek en prins Alwaleed investeren verder nog eens 28 miljoen dollar in verbouwing van het 815 kamers tellende hotel dat op de bovenste drie verdiepingen een aantal luxueuze appartementen krijgt. Begin dit jaar leek de overname van het hotel al bijna rond. De Singaporees Kwek, die aan het hoofd staat van CDL Hotels International, een onderdeel van de Hong Leong Finance Group, zat al in januari met Trump rond de tafel om de overname te bespreken.

De Amerikaanse zakenman Donald Trump, die in de jaren tachtig naam maakte door miljoenen te investeren in casino's, jachten en hotels, zag zich door steeds verder oplopende bankschulden verplicht een deel van zijn bezit te verkopen. Hij kocht het Plaza - naar zijn zeggen het kroonjuweel uit zijn collectie - in 1989 voor 425 miljoen dollar en investeerde ruim 70 miljoen dollar in de verbouwing er van. Begin jaren negentig verkocht hij al 49 procent van zijn aandelen aan een bankenconsortium. Nu levert hij nog meer van zijn belangen in het Plaza in.

Volgens de overeenkomst, die gisteren door CDL Hotels in Singapore bekend werd gemaakt, vormen Kwek en de Arabische prins een joint venture samen met Trump en het bankenconsortium dat onder leiding staat van Citicorp. De overeenkomst voorziet er onder meer in dat de twee investeerders over een periode van drie jaar circa een kwart van de uitstaande schuld van het hotel van circa 300 miljoen dollar afbetalen. Na drie jaar zal het belang van Kwek en de prins in het Plaza circa 80 procent bedragen.

De 38-jarige prins Alwaleed, een neef van koning Fahd van Saoedi Arabië, was vorig jaar nauw betrokken bij de redding van EuroDisney in Parijs en manifesteert zich al enige tijd als grootinvesteerder in onroerend goed over de hele wereld. Alwaleed bood in januari Kwek aan om mee te helpen bij de overname van het Plaza. De Singaporees nam de uitnodiging met beide handen aan in het besef dat de prins over een aantal voor deze 'deal' interessante relaties beschikt. Zo bezit Alwaleed 50 procent van de hotelketen Fairmont en heeft hij sterke financiële banden met Citicorp, de moedermaatschappij van Citibank. Fairmont zal straks de dagelijkse leiding van het hotel overnemen. Trump, die zich gisteren 'opgetogen' over het akkoord toonde, mag het beheer voeren over de appartementen in het Plaza.

    • Max Christern