'Ambivalente' Hope bisschop van York

LONDEN, 12 APRIL. De bisschop van Londen, David Hope (53), wordt de nieuwe aartsbisschop van York. Hope, die een maand geleden toegaf dat hij “ambivalent” was over zijn seksuele geaardheid, volgt in augustus de vertrekkende aartsbisschop, John Habgood, op. Hope wakkerde vorige maand het debat aan over homoseksualiteit binnen de Anglicaanse kerk, toen hij zei dat hij zijn eigen seksuele oriëntatie beschouwde als een “grijs gebied”.

Hope, die onder druk staat van homo-activisten die willen dat hij expliciet kenbaar maakt dat hij homoseksueel is, heeft steeds onderstreept dat hij celibatair leeft en “goede, warme en hechte relaties” onderhoudt met zowel vrouwen als mannen. In de Anglicaanse kerk geldt de regel dat homoseksualiteit geen zonde is, maar dat zij niet in praktijk mag worden gebracht. Tijdens een persconferentie over zijn benoeming, zei Hope gisteren dat hij het als zijn taak beschouwde te verzekeren dat de stem van homoseksuelen binnen de Anglicaanse kerk wordt gehoord. (Reuter)