Zalm: leren leven met lagere dollar

LONDEN, 11 APRIL. Minister Zalm (financiën) vindt dat de Nederlandse economie zich moet aanpassen aan een lage dollarkoers. Zalm gaat ervan uit dat de huidige dollarcrisis wel eens “niet opgelost kan worden”. Dit heeft Zalm gisteren gezegd op een persconferentie bij de jaarvergadering van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD).

De minister verwacht voorlopig geen gezamenlijke actie van de industrielanden om een einde te maken aan de lage dollarkoers, vooral omdat de Verenigde Staten weinig toeschietelijk lijken te zijn: “Praten helpt niet en op dit moment verwacht ik niet veel van de Amerikanen.”

De Nederlandse ondernemingen en ook de overheid moeten in de ogen van Zalm leren leven met een lage dollar. Zalm gaf aan dat een economie zich in de loop van de tijd altijd kan aanpassen aan wisselkoersverschillen. Als voorbeeld noemde hij het Britse pond, dat ooit 10 gulden waard was en nu nog maar 2,50 gulden. Het probleem met de dollar is alleen dat de koersdaling zo snel verloopt.

Dat is vooral “vervelend voor exporterend Nederland”. Door de relatief hoge koers van de gulden worden Nederlandse produkten in het buitenland duurder. “Het bedrijfsleven wordt nu geconfronteerd met aanzienlijke verandering in de concurrentieverhoudingen”, zei Zalm. De overheid heeft ook last van de goedkope dollar, doordat de aardgasprijs is gekoppeld aan de olieprijs die in dollars is genoteerd.

De lagere dollar heeft ook positieve effecten voor de economie, doordat importgoederen goedkoper worden. “Als je een lage inflatie weet om te zetten in lage loonkostenstijgingen, kun je het nadelige effect van een lage dollar neutraliseren”, verwacht Zalm.