Winst Van der Giessen stijgt met 42 procent

ROTTERDAM, 11 APRIL. Scheepsbouwbedrijf Van der Giessen-de Noord in Krimpen aan den IJssel heeft vorig jaar 42 procent meer winst geboekt dan in 1993. Het netto-resultaat steeg met 4,5 miljoen tot 15,3 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat nam toe van 8,7 in 1993 tot 17,9 miljoen in 1994. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het jaarverslag van Van der Giessen-de Noord wordt begin mei gepresenteerd.

De werkmaatschappijen GNS (civiele scheepsbouw), NKI (inrichting van luchthavens) en het scheepsreparatiebedrijf GNR hebben een positieve bijdrage geleverd aan het resultaat.

Van der Giessen heeft vorig jaar 4,9 miljoen geïnvesteerd tegenover een cash-flow van 22,7 miljoen. De liquiditeitspositie bleef goed, volgens Van der Giessen. Eind vorig jaar beschikte het bedrijf over 84 miljoen gulden aan liquide middelen.

De orderportefeuille nam vorig jaar af tot 171 miljoen gulden. In 1993 was die gevuld voor een waarde van 229 miljoen. Van der Giessen maakt zich daarover echter geen zorgen. Onlangs plaatste Stena Line een order ten bedrage van 150 miljoen, waarmee het bedrijf tot in 1996 van werk verzekerd is. De directie verwacht danook dat het resultaat na belasting dit jaar in dezelfde orde van grootte zal liggen als in 1994.

Het dividend is vastgesteld op 3,50 gulden per nominaal aandeel van tien gulden. Het zal - naar keuze - geheel in contanten dan wel in aandelen kunnen worden ontvangen. Uitgaande van een volledige uitkering in contanten stijgt het eigen vermogen met 13,3 miljoen tot 88,1 miljoen gulden.