Winnie Mandela eist via rechter baan terug

KAAPSTAD, 11 APRIL. Winnie Mandela eist in een gerechtelijke procedure met onmiddellijke ingang haar baan terug als staatssecretaris van kunst, wetenschappen en technologie in de Zuidafrikaanse regering. Dit meldt vanmorgen een aantal Zuidafrikaanse kranten.

In documenten die haar advocaten gisteren bij de rechtbank in Pretoria hebben ingediend, vecht ze haar ontslag aan omdat het “onwettig” en “ongrondwettelijk” zou zijn. De advocaten hebben volgens de berichten zowel haar echtgenoot president Nelson Mandela als haar opvolgster, staatssecretaris Brigitte Mandadla, gedagvaard.

Winnie Mandela zou steun hebben gekregen uit onverwachte hoek. Inkatha-leider Mangosuthu Buthelezi, minister van binnenlandse zaken in de regering van nationale eenheid, stelt in een verklaring onder ede dat president Mandela de leiders van de coalitiepartijen, Inkatha en de Nationale partij, vooraf niet heeft geconsulteerd over het ontslag.

President Mandela, die gescheiden leeft van zijn echtgenote, onthief Winnie twee weken geleden als staatssecretaris in een kort briefje, zonder opgaaf van reden. Winnie Mandela had zich in de weken ervoor kritisch uitgelaten over het regeringsbeleid en was zonder toestemming van de president op reis gegaan. Volgens de kranten beroept mevrouw Mandela zich op het recht op informatie. De brief van de president zou geen officieel briefhoofd hebben gehad en geen adres genoemd. Zij zou haar ontslag via de radio hebben vernomen.

President Mandela kon vandaag geen commentaar geven (hij verblijft in het buitenland), maar zijn woordvoerder, Parks Mankahlana, zei dat nog geen documenten of gerechtelijke bevelen zijn ontvangen.

Winnie leverde de afgelopen tijd zeer zware kritiek op het beleid van de regering Mandela, dat volgens haar te weinig afrekende met de erfenis van de apartheid. Gevoegd bij de verdenkingen die nog steeds bestaan ten aanzien van Winnie over haar betrokkenheid bij een moordpartij (waarvoor ze in 1991 werd veroordeeld), was ze voor president Mandela een 'bedrijfsrisico' dat hij kennelijk niet langer wilde nemen.

    • Peter ter Horst